ADHD v dospělosti

ADHD, porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou, se nejvýrazněji projevuje v dětství, ale přenáší se i do dospělosti. Přestože se o onemocnění mluví stále více, jsou o něm rozšířené různé mýty, polopravdy, a dokonce lži.

Často se zaměňuje například s autismem.


Když se řekne porucha ADHD, většina z nás si představí „problémového" školáka - roztržitý, nesoustředěný, neukázněný, s horším prospěchem. V některých případech příznaky vymizí v dospělosti, ale často v malých obměnách přetrvávají. Dospělí s poruchou ADHD mají například problém udržet si stálý vztah, najít stabilní práci apod. V minulosti nebyla diagnostika na takové úrovni jako dnes, a to je jeden z důvodů, že lidé své onemocnění odhalí až tehdy, když se projeví na jejich dětech. Problémy jako nízká pozornost či roztržitost si tak jejich okolí zaměňuje za projev lenosti a neochoty. Hyperaktivitu a impulzivnost zase připisuje nedostatečné zralosti. Přidružit se také mohou další psychické poruchy či onemocnění, např. deprese, stavy úzkosti, náchylnost k vytvoření závislosti apod. Přitom spouštěč, kterým je ADHD a hyperaktivita, zůstávají nediagnostikované.

Jak odhalit příznaky ADHD

Na přesnou diagnostiku onemocnění je třeba vyhledat psychiatra. Vyšetření probíhá formou pohovoru, ve kterém se rozebírá minulost pacienta, průběh jeho potíží od dětství až po současnost a jak tyto problémy ovlivňují kvalitu jeho života.

Příčiny vzniku poruchy

ADHD je neurovývojová porucha, která vzniká odlišným vývoji mozku a má pravděpodobně dědičný charakter. Rizikové jsou však další faktory, jako konzumace alkoholu, drog a kouření matky během těhotenství, komplikace při porodu, nezdravé rodinné prostředí a negativní životní události v životě dítěte.

Vliv ADHD na život člověka lze zjednodušeně popsat jako poruchu, která omezuje využití jeho potenciálu. Důsledkem je slabší uplatnění ve společnosti, nižší kvalita života i socioekonomické postavení, problémy s vytvářením a udržením vztahů apod. Časté jsou i problémy se zákonem, tendence propadnout závislostem nebo i nadměrnému zadlužování.

Léčba

Důležitý je fakt - poruchu ADHD lze léčit. Léčbu by však měl nastavit odborný lékař (psychiatr) a obvykle se skládá ze 3 pilířů: psychoterapie, farmakoterapie a edukace. Ke zlepšení stavu však může pomoci i užívání látky budoucnosti - karnosinu. Ten podporuje paměť, ochraňuje nervovou soustavu, zlepšuje koncentraci a logické myšlení. Karnosin najdete v našem výživovém doplňku Karnosin EXTRA, který zakoupíte v našem e-shopu nebo v lékárně .

 

 


23.10.2019


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore