Boj s depresí: nová zbraň

Uplynulý rok nám přinesl řadu změn a výzev. Pandemie ovlivnila i psychické zdraví lidí. Světová zdravotnická organizace varuje, že deprese se stane druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti ve světě.

Nejnovější výzkumy ukazují, že významnou roli při léčbě deprese může sehrát karnosin, který byl donedávna vnímán především jako prostředek účinný při poruchách autistického spektra, na regeneraci svalstva u sportovců a v souvislosti s bojem proti stárnutí.

Radikální omezení pohybu, ztráta sociálních kontaktů, home office a péče o děti v jednom, v krajních případech i ztráta pracovního místa - dopad pandemie a karanténních opatření pocítil téměř každý. Během pandemie zažívají lidé častěji pocity osamělosti, úzkosti, nervozity, hněvu, poruchy spánku či depresivní pocity. I proto je podle odborníků třeba věnovat duševnímu zdraví na Slovensku a v Čechách ještě větší pozornost. Z výsledků průzkumu, který vznikl ve spolupráci se sociologický ústavem SAV a Ústavem výzkumu sociální komunikace SAV, vyplývá, že sociální izolaci snášejí hůře mladí lidé. Podobně to potvrdily i výzkumy z jiných zemí. „Zejména studenti vykazují vysokou hladinu úzkosti, deprese a stresu. Naopak starší lidé mají množství různých preventivních strategií, které dokážou v dané situaci efektivně využívat,“ upřesnil Kamil Urban z Ústavu výzkumu sociální komunikace SAV.

Restartuje a chrání buňky, pomáhá v boji s depresí

Při zvládání stresu během pandemie viru covid-19 podle psychologů pomáhají kontakt s rodinou a přáteli (i když jen prostřednictvím telefonátů či videohovorů), minimalizace času stráveného sledováním zpráv o pandemii v médiích a na internetu, čerpání informací jen z oficiálních zdrojů, dostatek spánku, zdravý životní styl a cvičení. K uvolnění napětí a ke zlepšení mentálního zdraví přispívají i různé výživové doplňky. Podle nejnovějších vědeckých studií je jedním takovým L-karnosin, dosud známý jako revoluční přípravek určený ke snížení hladiny oxidačního stresu, na obnovu našich buněk a jejich ochranu. Pokud je podáván jako doplněk stravy či podpůrná léčba, je schopen pozitivně ovlivňovat chování u lidí trpících depresí. „Během šesti týdnů se u pacientů užívajících L-karnosin, prokázalo významné a rychlé zlepšení skóre Hamiltonovy stupnice hodnocení deprese," prezentují autoři výsledky, zveřejněné v prestižním odborném magazínu Journal of Affective Disorders. Skóre Hamiltonovy stupnice deprese, která je běžně používanou stupnicí na hodnocení závažnosti symptomů, se u pacientů rychle a významně zlepšovalo při každém dvoutýdenním hodnocení. Závěry této studie z roku 2020 jsou velmi slibné, léčba L-karnosin byla zároveň výborně tolerována a bez nežádoucích účinků.

Přírodní doplněk, který tělo potřebuje

Co to ten karnosin vlastně je a proč byste si jeho název měli určitě zapamatovat? Tato 100% přírodní látka je přirozenou složkou našich svalů a mozku. Karnosin je primární stavební látkou buňky a zároveň ji dokáže regenerovat. Přitom se stará také o to, aby buňky mezi sebou komunikovaly, a zajistily tak automatické fungování našeho organismu. Problémem je, že jeho přirozená produkce se snižuje se stoupajícím věkem. Jako multifunkční výživový doplněk je karnosin na trhu relativně novinkou. Dosud ho znali především sportovci jako prostředek na zvýšení svalové vytrvalosti, protože po jeho podání se sval zregeneroval téměř okamžitě. Velmi dobré výsledky byly dosaženy i u dětí a dospělých s poruchami autistického spektra. Účinný je i v boji se stárnutím - u laboratorních zvířat výrazně zlepšil jejich vzhled a prodloužil jim život. Rozsáhlý výzkum dokazuje, že prodlužuje životaschopnost klíčových stavebních jednotek organismu. Přesný mechanismus je stále předmětem zkoumání.

Karnosin a jeho obrovský potenciál

V posledních letech je stále větší pozornost věnována fenoménu vlastností karnosinu. Ve světě bylo publikováno více než 900 studií o karnosinu. Vědce zaujaly především jeho pozoruhodné schopnosti omlazování buněk a prodlužování jejich životnosti. Z experimentů vyplývá, že jde o multifunkční látku, která dokáže v těle regulovat různé procesy. Snižuje oxidační stres v organismu, ovlivňuje hojení ran, zpomaluje stárnutí a jak se ukázalo, má i antistresové účinky. Karnosin by mohl být také užitečný při onemocněních, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, epilepsie, schizofrenie, spektrum autistických onemocnění nebo svalová dystrofie. Jeho potenciál odborníci nejnověji vidí při léčbě deprese a posttraumatické poruchy.


Zdrojové studie:

Possible Benefit of Dietary Carnosine towards Depressive Disorders (aginganddisease.org)

L-Carnosine combination therapy for major depressive disorder: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial - ScienceDirect

Zdroj članku: cas.sk

https://www.cas.sk/clanok/1083427/nova-zbran-v-boji-s-depresiou/  


14.11.2021


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore