Hyperaktivita a ADHD není totéž

Neposednost, despekt k autoritám či vzdor u dětí se v minulosti připisoval špatné výchově. Děti tak nejednou končily v zařízeních, kde mělo dojít k jejich nápravě. V mnoha případech však trpěli psychickými poruchami, které jsou dnes známé pod pojmy hyperaktivita a syndrom ADHD. I když tyto diagnózy spolu úzce souvisí, nejsou zcela stejné.

Hyperaktivitou to začíná?

Ano i ne. Pravdou však zůstává, že u hyperaktivních dětí je mnohem vyšší pravděpodobnost, že trpí i ADHD. Hyperaktivita (nadměrná aktivita) se může projevit na psychické i fyzické úrovni. Časté jsou i případy kombinace obou. Dítě hodně mluví, skáče z myšlenky na myšlenku, na okolí působí prostořece, až drze. Neposedí na jednom místě, neustále má potřebu hýbat se, utíkat, skákat apod. Rodič si proto může podobných symptomů všimnout už poměrně brzy, ještě před nástupem do kolektivu. Při žádné hře nevydrží dlouho, svěřené úkoly nikdy nedovede do konce. Hyperaktivní dítě je netrpělivé, chce všechno hned. Pokud je na jeho pozornost vyvíjen nátlak, může se dokonce chovat agresivně.

Co je potom ADHD?

Zjednodušeně by se dalo říct, že syndrom ADHD je kombinací hyperaktivity, poruchy pozornosti a nadměrné impulzivity. Zkratka je označením anglického výrazu Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Podle statistik jí trpí až 7 % dětí, převážně však chlapci. První příznaky lze pozorovat již v kojeneckém věku, potvrdit ji však lékař může nejdříve ve třech letech. Naplno se projeví s nástupem do školy, kdy jsou na dítě kladeny nové a náročnější úkoly, obvykle mezi 6.-9. rokem života. Některé symptomy (nervozita, snížená schopnost soustředit se, změny nálad) mohou přetrvávat až do dospělosti.

Jak pomoci sobě i dítěti

Hyperaktivita a ADHD jsou zatěžkávací zkouškou pro každou rodinu. Rodiče a děti se na veřejnosti setkávají s odsuzováním, ve škole dokonce i se šikanou. Klíčem k zvládnutí tohoto úkolu je zejména trpělivost rodiče a celé rodiny. Odborníci se shodují, že pomáhá i pravidelný trénink myšlení a soustředění se formou zajímavých her a kroužků. Vhodnou pomoc lze nalézt také ve vybraných výživových doplňcích. Látka karnosin podporuje činnost centrální nervové soustavy, zlepšuje koncentraci, logické myšlení a paměť, díky čemuž se těší velké oblibě i při léčbě hyperaktivity a syndromu ADHD.

Najdete ji v našem přípravku Karnosin EXTRA, který je jedinečný svým 6složkovým složením plným účinných antioxidantů. Objednáte ho v našem e-shopu.


07.02.2019


Čítaj Viac: ADHD~ Poruchy učení

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore