Jak se vypořádat s agresivitou u dětí?

Věděli jste, že agresivní chování nebylo cizí ani našim nejstarším předkům?

A zachovalo se v každém z nás až dodnes, avšak vždy v jiné míře. Její výšku ovlivňuje například konkrétní situace, odolnost vůči negativním vlivům i celkový stav společnosti. Pokud však máte pocit, že agresivního chování je kolem nás víc než dost, nemýlíte se. Navíc se stále častěji objevuje i u malých dětí.

Jsou děti dneška agresivnější než děti minulosti?

Agresivní chování můžeme patologickým nazvat tehdy, pokud je nadměrně destruktivní a nebezpečné pro samotné dítě či jeho okolí. Je také důležité rozlišovat mezi agresí a agresivitou. Základním rozdílem je právě délka trvání takového chování. Agrese je přechodný stav, který děti „využívají" na vynucení pozornosti či získání předmětu (např. hračky). Pokud má dítě stále nutkání reagovat přehnaně a útočně, jde o agresivní chování jako povahový rys.

Příčiny patologické agresivity u dětí lze obecně rozdělit na vnější a vnitřní. Mezi vnější odborníci radí nepříznivé rodinné, ekonomické a sociální podmínky, nesprávné modely chování u rodičů nebo v okolí, posttraumatický stres a v neposlední řadě i vliv společnosti. K vnitřním patří zejména psychiatrické onemocnění či genetické predispozice. Agresivní chování je tak příznačné pro děti s poruchami učení, ADHD či hyperaktivitou.

Rady pro rodiče

Pokud se dítě chová agresivně, opravdu nešťastným řešením je právě fyzický trest. Na začátku sice může pomoci, ale je to pouze dočasný stav. Později vyvolá přesně opačnou reakci - dítě v agresivním chování „povzbudí" a jeho míra se značně zvýší.

Základem by mělo být vytvoření klidného prostředí, kde dítě vyrůstá. Rodiče by mu měly ukázat, jak řešit konflikty klidně, s respektem a úctou nejen vůči sobě navzájem, ale i ve vztahu s okolím.

Řešení také představují správné vzory a příklady, se kterými dítě vyrůstá a dospívá.

V případě patologické agresivity způsobené genetikou či psychiatrickým onemocněním, si její zmírnění vyžaduje kromě rodičovské podpory a péče i pomoc odborníka. Při poruchách pozornosti, hyperaktivitě či syndromu ADHD může ke zmírnění agresivity pomoci užívání výživového doplňku Karnosin EXTRA.

Tělu vlastní látka karnosin má významně pozitivní efekt při autistických onemocněních, zmírňuje projevy agresivity a hyperaktivity a podporuje správnou činnost centrální nervové soustavy, což bylo prokázáno ve studii Dr. Cheze už v roce 2002.

 


28.01.2019


Čítaj Viac: Poruchy chování

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore