Karnosin a deprese

Kombinovaná léčba L-karnosin při velké depresivní poruše

Randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie

Anglický vědec a profesor na Astonské univerzitě v Birminghamu, prof. Alan Hipkis, realizoval rozsáhlý výzkum zaměřený na terapeutické účinky karnosinu. V roce 2015 publikoval studii, na jejímž základě má karnosin velký potenciál v léčbě deprese díky jeho antistresovým účinkům, podpoře metabolismu kortizolu a schopnosti zachovat délku telomer (koncová část eukaryotických chromozomů). (1)

Na základě svého výzkumu přišel k závěru, že pokud je karnosin podáván jako doplněk stravy, je schopen pozitivně ovlivňovat chování u lidí trpících depresí. Podpořil tím myšlenku, že je třeba zkoumat terapeutický potenciál karnosinu v léčbě deprese a posttraumatické poruchy.

Vzhledem ke zjištění, že karnosin ovlivňuje glutamátové systém (1, 2), byla v roce 2020 publikována v časopise Journal of Affective Disorders (Impact Factor: 3.892) studie zaměřená na použití karnosinu jako podpůrné léčby při léčbě velké depresivní poruchy (3). Studie byla provedena způsobem, že 58 pacientů s MDD (DSM- V) a Hamilton depression Rating Scale (HAM- D) skóre ≥ 19 byli náhodně vybráni tak, aby dostávali buď 400 mg L-karnosinu dvakrát denně, nebo placebo kromě citalopramu (maximální dávka 40 mg/den) po dobu šesti týdnů v randomizované dvojitě zaslepené a placebem kontrolované studii.

V této studii jsme se snažili vyhodnotit účinnost a snášenlivost kombinované léčby L-karnosinu při léčbě pacientů s depresivní poruchou (MDD). Pacienti byli hodnoceni pomocí HAM-D stupnice na začátku léčby a 2., 4. Bezpečnost a účinost L-karnosinu se hodnotila na depresivních příznacích pacientů s depresivní poruchou a zdá se, že léčba L-karnosinem je dobře snášena bez závažných nežádoucích události.

Výsledky jsou velmi slibné!

1. Statisticky významné bylo zlepšení v karnozínové skupině - pacienti na léčbu reagovali citlivěji a bylo dosaženo vyšší míry remise (zlepšení choroby).
2. Skóre HDRS se významně zlepšilo ve skupině s karnosinem při každém hodnocení - po dvou, čtyřech a šesti týdnech.

Účinky se hodnotily pomocí Hamiltonovy stupnice deprese (HDRS), která je nejběžnější používanou stupnicí na hodnocení závažnosti symptomů deprese (depresivní nálada, pocit viny, sebevražedné úmysly, somatická úzkost, nespavost, somatické gastrointestinální symptomy, retardace, psychická úzkost, genitální příznaky, hypochondrie, ztráta tělesné hmotnosti, neklid, uzavření).

Vzhledem k současné pandemii situaci plné nejistoty a napětí je více než jisté, že duševní zdraví lidí utrpí celosvětově. Jsme přesvědčeni, že i tento druh výživového doplňku může mít význam pro naše blaho a duševní zdraví.

Zdroj Informací:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4567213/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27040711/  
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32063564/ 
https://bmjopen.bmj.com/content/10/9/e040620.abstract 

L-Carnosine combination therapy for major Depressive disorder: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial - ScienceDirect
References:
(1) Hipkiss, A.R., 2015. Possible benefit of dietary carnosine towards Depressive disorders. Aging and disease, 6 (5), p.300._
(2) Ouyang, L., Tian, ​​Y., Bao, Y., Xu, H., Cheng, J., Wang, B., Shen, Y., Chen, Z. and Lyu, J., 2016. Carnosine decreased Neuronal cell death through targeting Glutamate system and astrocytom mitochondrií bioenergetics in cultured neuron / astrocytom exposed to OGD / recovery. Brain research bulletin, 124, pp.76-84._
(3) Araminia, B., Shalbafan, M., Mortezaei, A., Shirazi, E., Ghaffar, S., Sahebolzamani, E., Mortazavi, SH, Shariati, B., Ardebili, ME, Aqamolaei, A. and Nader, S., 2020. L-Carnosinecombination therapy for major Depressive disorder: A randomizované, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Affective Disorders, 267, pp.131-136._
(4) Jia, R., Ayling, K., Chalder, T., Massey, A., Broadbent, E., Coupland, C. and Vedhara, K., 2020. Mental health in the UK during the COVID-19 pandemic: cross-SECTION analyses from a community cohort study. BMJ open, 10 (9), p.e040620.


08.02.2021


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore