Karnosin, všestranný ochránce zdraví

Zdraví člověka by mělo být na prvním místě. Snažíme se udržovat si jej a chránit sebe a své blízké, jak to jen nejlépe jde. Vhodná životospráva, kvalitní strava a pohyb jsou počátkem úspěchu. Existuje ještě něco, co nám pomůže zlepšit výsledky našeho snažení? A co když nás překvapí onemocnění nebo jiná nepohoda? Vyzkoušejme odborníky doporučovaný výživový doplněk s názvem Karnosin EXTRA.

Karnosin je biologicky aktivní dipeptid složený ze dvou aminokyselin, a to L-histidin a β-alanin. Vyskytuje se běžně v našem těle a jeho nejvyšší koncentrace je ve velkém mozku, v mozečku, v kosterních svalech a v srdci. O jeho účincích v souvislosti s poruchami autistického spektra se psalo již mnohokrát, ale díky mnoha dalším výzkumům jsou známé i jeho další mimořádné účinky.

Pozitivum při neurodegenerativních problémech

Karnosin je všestranný neuroprotektant, tak lze charakterizovat účinky karnosinu při neurodegenerativních onemocněních. Nízké hladiny karnosinu v krvi jsou spojeny například s Alzheimerovou chorobou. Karbonová anhydráza je nižší v mozku pacientů s tímto onemocněním, proto karnosin působí jako aktivátor. Vědecké studie prokázaly, že pacienti s Parkinsonovou chorobou trpí často na poškozenou glyceraldehyddehydrogenázu, důležitý enzym nacházející se v přední mozkové kůře. Karnosin chrání organismus proti poškození tohoto enzymu. Epilepsie a schizofrenie jsou chronická onemocnění, která také patří do velké skupiny onemocnění, kde se na poškození mozkových buněk podílí oxidační stres a karbonylace. Protože karnosin efektivně potlačuje obě tyto formy reakcí, stává se tak vhodným potravinovým doplňkem léčby takových pacientů. Karnosin má významné antikonvulzivní účinky, jak bylo prokázáno studiemi v poslední době. Proto je jeho užívání nadějí i pro epileptiky. Studie na laboratorních zvířatech, u kterých se vyskytly uměle vyvolané záchvaty, zjistila, že podávání karnosinu snížilo závažnost i trvání záchvatů. Sclerosis multiplex (SM) neboli roztroušená mozkomíšní skleróza patří mezi autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému s nejistou prognózou a omezenou léčbou. Na podzim roku 2019 byly publikovány výsledky otevřené studie realizované na Univerzitě v Novém Sadu, která prokázala, že suplementace karnosinu u pacientů se SM by mohla být prospěšná při snižování únavového syndromu.

Antidepresivní vlastnosti

Prof. Alan Hipkiss z Astonské univerzity v Birminghamu v roce 2015 publikoval studii, podle níž má karnosin velký potenciál při léčbě deprese. Karnosin podávaný jako doplněk stravy je schopen pozitivně ovlivňovat chování u lidí trpících depresí. Vzhledem k faktu, že karnosin ovlivňuje glutamátový systém, byla v roce 2020 publikována v časopise Journal of Affective Disorders studie zaměřená na použití karnosinu při léčbě velké depresivní poruchy. Léčba byla u pacientů dobře tolerována bez vážnějších nežádoucích účinků.

Pomůže nám snížit tlak a ochránit srdce

Dalším benefitem karnosinu je schopnost zlepšit funkci srdce. Poskytuje ochranu proti kornatění cév, snižuje krevní tlak otevíráním krevních cév. Karnosin dokáže zabránit tvorbě glykovaného lipoproteinu s nízkou hustotou, který může stimulovat tvorbu pěnových buněk. Ty jsou spojeny s poruchami oběhového systému běžně se vyskytujících u lidí trpících na diabetes.

Zpomaluje stárnutí

Nelze zapomenout na jeho nepopíratelné „omlazující" účinky, díky nimž se považuje za revoluční látku v boji proti stárnutí. Na základě vědeckých studií bylo prokázáno, že má úžasnou schopnost omlazovat stárnoucí buňky a měnit je na plně funkční, protože dokáže zpomalit proces zkracování telomer. Telomery jsou koncové oblasti chromozomů, které chrání úseky nukleových kyselin před ztrátou, poškozením, chybnými kombinacemi a chybnou replikací během dělení buněk. Procesem opakovaného dělení buněk se postupem času telomery degradují, odbourávají a výsledkem je pak jejich zkracování, což má za následek sníženou schopnost obnovy buněk a jejich stárnutí. Dokáže prodloužit dobu mezi rozdělením buněk a současně zvýšit počet dělení o 150 %, čímž výrazně prodlužuje životnost každé buňky v těle.

Toto potvrdily i pokusné studie a experimentální práce provedené „in vitro", že karnosin je schopen omlazovat starší buňky v kulturách a také pokusy „in vivo" provedené na myších, kde karnosin potlačoval viditelné znaky stárnutí.

Karnosin při sportování

V rozmezí od 20. do 70. roku života se svalová hmota organismu sníží o 20 procent. Stejně se snižuje i síla a vytrvalost, takže celkové snížení svalové efektivity se blíží ke 40 procentům. Koncentrace karnosinu a jeho antioxidační efekt klesne na polovinu původních hodnot. Jeho doplnění tedy vede ke zvýšení síly, odolnosti, vytrvalosti a urychlení regenerace. Ruský vědec Severin prokázal, že dodání karnosinu do tekutiny, ve které byly inkubovány izolované vyčerpané svaly, způsobilo následnou obnovu plné svalové energie.

Silnější než vitamín C

V současnosti je karnosin nejsilnější antioxidant, pokud jde o likvidaci volných radikálů. V případě napadení tkání nebezpečnými sloučeninami, které vznikly působením volných radikálů, je aktivní. Dokonce ve větší míře než vitamín C. Zabraňuje rozvoji aterosklerózy, šedého zákalu, zánětlivých a degenerativních procesů kloubů.

Použité zdroje: 

www.karnozin.sk, www.karnozin-extra.sk
Hipkiss, A.R., 2015. Possible benefit of dietary carnosine towards depressive disorders. Aging and disease, 6(5), p.300._
Ouyang, L., Tian, Y., Bao, Y., Xu, ;H., Cheng, J., Wang, B., Shen,Y., Chen, Z. and Lyu, J., 2016. Carnosine decreased neuronal cell death through targeting glutamate system and astrocyte mitochondrial bioenergetics in cultured neuron/astrocyte exposed to OGD/recovery. Brain research bulletin, 124, pp.76-84._
Araminia, B., Shalbafan, M., Mortezaei, A., Shirazi, E., Ghaffari, S., Sahebolzamani, E., Mortazavi, S.H., Shariati, B., Ardebili, M.E., Aqamolaei, A. and Naderi, S., 2020. L-Carnosinecombination therapy for major depressive disorder: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Affective Disorders, 267, pp.131-136._

Jia, R., Ayling, K., Chalder, T., Massey, A., Broadbent, E., Coupland, C. and Vedhara, K., 2020. Mental health in the UK during the COVID-19 pandemic: cross-sectional analyses from a community cohort study. BMJ open, 10(9), p.e040620.
https://onlinelibrary.wiley.com


14.11.2021


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore