Které podzimní plodiny pomohou imunitě? I. část

Užijte si pestrost podzimu v přírodě i na talíři!

Kromě toho, že si zaručeně pochutnáte, dodáte tělu mnoho vitamínů a živin. Ty posílí váš imunitní systém a pomohou mu čelit proměnlivému počasí a možným onemocněním.

Věděli jste, že podzimní úroda je plná tzv. superpotravin? Jde o speciální kategorii typickou vysokým obsahem vitamínů, minerálů, antioxidantů, stopových prvků, esenciálních mastných kyselin, vlákniny, bílkovin, koenzymů a zdravých tuků. Všechny z nich jsou pro silnou imunitu a celkově zdravý organismus důležité! Kromě častých onemocnění (chřipka, nachlazení, angína) pomáhají také chránit před civilizačními chorobami. Na podzim dozrává to nejlepší ze superpotravin.

Které to jsou a s čím pomohou vašemu zdraví, se dozvíte v následujících řádcích.

Červená řepa

Možná si ji pamatujete ještě z dětství, kdy bývala na našich talířích mnohem častěji. Červená řepa je navzdory svým vynikajícím výživovým hodnotám a množství vitamínů stále málo oceňována. V poslední době se (nejen) díky moderním stravovacím trendům dostává opět do popředí. Obzvláště vhodná je pro lidi, kteří mají problém s vysokým tlakem či cholesterolem. Podporuje pružnost cév a zbavuje tělo přebytečného sodíku. Čistí játra i střeva. Dokonce působí preventivně i proti rakovině! Do podzimního jídelníčku rozhodně patří ve všech formách přípravy!

Dýně

I dýně se vrací do našich kuchyní. Skvělá je v polévce, v rizotu či jako pečená příloha k masu. Zachutná však i na sladko. Má vysoký obsah vlákniny, což prospívá střevům a trávení. Za zmínku stojí i bohaté zastoupení vitamínů B a A. Doporučuje se při onemocněních kardiovaskulárního systému, ledvin a jater.

Šípky

Typický podzimní či zimní čaj má bezpochyby právě vůni šípků. Ty jsou zdrojem silných antioxidantů, obsahují i ​​vitaminy A, K, B1, B2 a B3, minerály, jako draslík, vápník, železo, hořčík či fosfor. Vysoký podíl vitamínu C zase podpoří imunitu. Šípkový čaj povzbudí a dodá energii, což vysoce ocení všichni, které trápí podzimní únava či malátnost.

Křen

Někteří ho milují, jiní jsou zase na jeho typickou vůni a chuť přímo alergičtí. Jeho antiseptické a antibiotické účinky však znali už naši předkové, proto se ve velké míře využíval při léčbě chřipky a nachlazení. Kromě množství vitamínu C dodá tělu i různé minerální látky. Usnadňuje vykašlávání a ulevuje dýchacím cestám. Zlepšuje látkovou výměnu a využívá se i při léčbě revmatických onemocnění.

Jablka

Jablku byly v minulosti připisovány přímo zázračné léčivé účinky. Jedno denně dokáže posílit imunitu, pomůže trávení, chrání před rakovinou a nastartuje metabolismus. Dokazují to mnohé vědecké studie. Také se pyšní označením přírodního prebiotika. Antioxidanty v jablku navíc chrání mozek před vznikem různých civilizačních onemocnění, proto by je měli jíst zejména lidé ve starším věku. 

Kromě vitamíny napumpovaném jídelníčku můžete podpořit imunitní systém i něčím navíc. Karnosin EXTRA obsahuje silné antioxidanty, které posilují obranyschopnost, podporují metabolismus, celkovou vitalitu a kondici i ve vyšším věku.


23.09.2019


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore