Pitný režim v praxi

Pitný režim je velmi důležitý. Bolest hlavy, tmavá moč, únava a celkový pokles energie patří mezi prvotní příznaky zanedbaného či nesprávného pitného režimu. Pokud je na sobě pozorujete i vy, mějte se na pozoru.

Dlouhodobý nedostatek tekutin nejen v horkých letních dnech může vést k dehydrataci až celkovému selhání organismu.


Podle doporučení odborníků by měl dospělý člověk vypít alespoň 2,5 litru vody denně. Toto množství se však může lišit v závislosti na hmotnosti a zdravotním stavu konkrétní osoby, ale také od aktuálního počasí. Na doplnění tekutin je nejvhodnější čistá voda, případně minerálka. Slazené nápoje totiž obsahují nejen příliš kalorií, ale také cukru, který zbytečně zhušťuje krev. Ve snaze zahnat žízeň a únavu limonádou si tedy tento stav můžete ještě více zhoršit. Dodržování správného pitného režimu je však pro fungování organismu nezbytné. Mimo jiné se pomocí vody vyplavují z těla toxiny a škodlivé produkty metabolismu. Na co tedy dbát?

Pitný režim: Pijte, i když nemáte žízeň

Obzvláště v létě, kdy se teploty šplhají k tropickým hodnotám i v našich zeměpisných šířkách, je dodržování pitného režimu nezbytné. Platí to zejména pro seniory, kteří na něj velmi nedbají. S přibývajícími lety totiž tělo přirozeně ztrácí pocit žízně.

Litr najednou nepomůže

Hektický způsob života si dennodenně žádá svou daň nejen v našem stravování, ale i v pitném režimu. V záplavě úkolů a povinností se nejednou zapomeneme nejen najíst, ale i napít. Vše se pak snažíme dohnat buď ráno před odchodem do práce, nebo večer po příchodu domů. Naše tělo se však takto oklamat nedá. Pokud ihned po probuzení vypijete například litr vody čili téměř polovinu doporučeného množství, neznamená to, že neucítíte příznaky dehydratace ještě před obědem. Organismus ji totiž přirozeně rychleji vyloučí.

Voda nazbyt zdravému člověku neublíží

V poslední době se v souvislosti s pitným režimem skloňuje stále více i tzv. „spropitné" - stav, kdy už tělo nedokáže přijatou vodu adekvátně využít a nepotřebný zbytek vyloučí. U zdravého člověka s bezproblémovou funkcí ledvin srdce a jater však nic podobného nehrozí. Organismus si dokáže poradit i s větším množstvím tekutiny. Avšak pozor, platí to jen o vodě či neslazeném čaji. Litry sladké limonády, energetických nápojů či dokonce minerálek tělo zbytečně zatíží.

Polévka ano, alkohol a káva ne

Zařadit do pitného režimu polévku se doporučuje zejména lidem, kteří mají s přijímáním dostatku vody problém. Tekutina v takové formě také do určité míry přispívá k „zavodnění" těla. Musí to být však lehká vodnatá polévka. Ideální je například zeleninový vývar. Naopak do denního příjmu tekutin se v žádném případě nepočítají alkoholické nápoje, které se těší oblibě během léta (studené pivo, vinný střik). Jejich konzumace má totiž přesně opačný účinek a tělo odvodňuje.

Dodržování pitného režimu a ostatních zásad zdravého životního stylu jsou klíčem k udržení pevného zdraví a vitality.

Chcete pro své tělo udělat něco extra?

Potom mu nezapomeňte dodávat i dostatek antioxidantů. K nim patří i karnosin, nazývaný také „látka budoucnosti". Ten přispívá k ochraně a regeneraci buněk, potlačuje zánětlivé procesy, podporuje oslabený imunitní systém a pomáhá také odstraňovat škodliviny z těla. Karnosin najdete v našem výživovém doplňku Karnosin EXTRA, který obsahuje až šest účinných látek na podporu nejen fyzického, ale i psychického zdraví.

Karnosin EXTRA objednáte ho v našem e-shopu.

 


15.07.2019


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore