Přírodní doplněk stravy může zabránit vzniku chronických onemocnění

U dobrovolníků se ve snaze předcházet moderním onemocněním, a to včetně cukrovky, testuje přirozený doplněk výživy karnosin. Pokud bude testování úspěšné, léčba pomocí tohoto doplňku může být levným a bezpečným způsobem, jak předcházet onemocněním spojeným se životním stylem.

„Chronická onemocnění jsou na vzestupu, a je to důsledek změny životního stylu za posledních 100 let," řekla profesorka Barbora de Courten, vedoucí výzkumu na Monash University a dodala: „Takže tento konkrétní doplněk, karnosin, má obrovský potenciál."

Karnozín je predmetom testov, ktoré vedie univerzita Monash Zdroj obrázku: 9NEWS

Karnosin a jeho prekurzor, beta-alanin, se nejčastěji prodávají jako doplňky výživy pro zlepšení výkonu při cvičení.

Byly však provedeny tisíce zvířecích i buněčných studií, které se zabývaly širokou škálou benefitů karnosinu, zejména díky jeho protizánětlivým a antioxidačním účinkům. Tyto studie ukázaly přínosy hlavně při prevenci a léčbě chronických onemocnění souvisejících s věkem, jako například diabetes II. typu, kardiovaskulární onemocnění, demence, rakovina a zpomalení stárnutí.

Karnosin je molekula přirozeně se vyskytující v těle v kosterním svalstvu a srdečním svalu a v malých množstvích i v mozku.

Lidské tělo vyžaduje 500-3500 mg karnosinu pro dosažení potřebných biologických účinků, avšak denně dostáváme stravou jen 50-250 mg.

Pilotní studie na dobrovolnících ukázala, že karnosin byl tak účinný, jako jsou slabší léky na diabetes, což inspirovalo výzkumníky k obsáhlejšímu výzkumu.

Associate Prof. de Courten říká: „Pracujeme nyní na dlouhodobějších výzkumech, abychom to potvrdili a současně abychom pozorovali jiné rizikové faktory chronických chorob". 

Tucty dobrovolníků se v Melbourne zapojí do většího výzkumu, včetně těch, kteří užívají metformin nebo mají prediabetes.

Vhodní jsou také lidé s nadváhou nebo obézní.

Jedním z ochotných dobrovolníků je i Chris Morrison (54), který má predispozici k chronickým onemocněním. Byl zapojen do studie, která zahrnovala užívání šesti kapslí karnosinu denně. Říká, že je to přínos navíc, že ​​tento doplněk je přirozený a zcela bezpečný k užívání.

K ověření dalších potenciálních benefitů, jako je například terapie onemocnění periferních tepen, je potřeba více finančních prostředků.

Video je přebrané z australské televize 9 NEWS

Zdroj: https://www.9news.com.au/national/2018/06/08/19/17/natural-supplement-chronic-disease-testing

© Nine Digital Pty Ltd 2018


04.09.2018


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore