Problémy s pamětí a koncentrací po propuknutí nemoci COVID-19

Podle nového výzkumu University of Cambridge má sedm z deseti dlouhodobě nemocných pacientů s onemocněním COVID-19 problémy s koncentrací a pamětí i několik měsíců po propuknutí nemoci, přičemž mnozí mají horší výsledky v kognitivních testech než jejich vrstevníci.

Studie zjistila:

  • ve studii  mělo přibližně 70 % pacientů s dlouhodobým onemocněním COVID-19 několik měsíců po infekci virem SARS-CoV-2 potíže se soustředěním a problémy s pamětí;
  • dlouhodobě nemocní s COVID-19 měli horší výsledky v kognitivních testech;
  • závažnost těchto příznaků byla spojena s úrovní únavy a neurologickými příznaky, jako jsou závratě a bolest hlavy, které se objevily během počátečního onemocnění COVID-19;
  • polovina pacientů ve studii uvedla, že mají potíže přimět lékaře, aby brali jejich symptomy vážně;
  • 75 % účastníků studie s vážnými přetrvávajícími příznaky dlouhodobého onemocnění COVID-19 hlásilo neschopnost dlouhou dobu pracovat.

Toto je důležitý důkaz toho, že když lidé říkají, že mají po COVID-19 potíže s kognitivními funkcemi, nemusí to být nutně důsledek úzkosti nebo deprese.

„Účinky jsou měřitelné – děje se něco znepokojivého,“ řekl Dr. Muzaffer Kaser, výzkumník na katedře psychiatrie University of Cambridge a konzultant psychiatra v Cambridgeshire a Peterborough NHS Foundation Trust, který se na studii podílel. A dodal:

Potíže s pamětí mohou významně ovlivnit každodenní život lidí, včetně schopnosti dělat svou práci správně.

Dlouhodobému onemocnění COVID-19 se politicky a medicínsky dostalo velmi málo pozornosti. Je nezbytné brát problematiku vážněji. Kognitivní problémy jsou toho důležitou součástí. Když politici mluví o ‚životě s COVID-19‘ – tedy o nezmírněné infekci, je to něco, co ignorují. Dopad na pracující populaci by mohl být obrovský,“ říká doktorka Lucy Cheke, výzkumnice z katedry psychologie University of Cambridge a hlavní autorka článku.

Zjištění, která byla zveřejněna ve dvou článcích v časopise Frontiers in Aging Neuroscience, patří mezi první výsledky online studie nazvané ‚COVID and Cognition‘. Ta sleduje příznaky 181 pacientů s onemocněním COVID-19 po dobu 18 měsíců. Většina z nich trpěla tímto onemocněním nejméně šest měsíců před zahájením studie. Velmi málo lidí bylo natolik nemocných, aby byli hospitalizováni. Pro srovnání je do studie zapojeno dalších 185 lidí, kteří onemocnění COVID-19 neprodělali. Doktorka Cheke řekla:

"Lidé si myslí, že dlouhý COVID je ‚jen‘ únava nebo kašel, ale kognitivní problémy jsou druhým nejčastějším příznakem. A naše data naznačují, že je to proto, že má významný dopad na schopnost zapamatovat si."

"Infekce virem, který způsobuje COVID-19, může vést k zánětu v těle a tento zánět může ovlivnit chování a kognitivní výkon způsoby, kterým stále ještě plně nerozumíme, ale myslíme si, že souvisí s brzkou nadměrnou imunitní reakcí," řekl Kaser.

Účastníci studie byli rekrutováni mezi říjnem 2020 a březnem 2021, kdy v populaci kolovala varianta Alfa a původní forma SARS-CoV-2. Účastníci budou nadále sledováni pomocí zpráv o symptomech a objektivních kognitivních testů, aby se zjistilo, jak dlouho jejich symptomy přetrvávají.

Pokyny National Institute for Health and Care Excellence (NICE) popisují postcovidový syndrom jako „známky nebo symptomy, které se vyvinou během infekce nebo po ní v souladu s onemocněním COVID-19, trvají déle než 12 týdnů a nejsou vysvětleny alternativní diagnózou.

Studie zjistila, že i mezi těmi, kteří nebyli přijati do nemocnice, lidé, kteří měli horší počáteční příznaky COVID-19, měli větší pravděpodobnost, že budou mít různé přetrvávající příznaky (včetně nevolnosti, bolesti břicha, tísně na hrudi a problémů s dýcháním) o týdny nebo měsíce později. Tyto příznaky byly pravděpodobně závažnější než u lidí, jejichž počáteční onemocnění bylo mírné. Zjistilo se také, že lidé starší 30 let měli větší pravděpodobnost, že budou mít závažné přetrvávající příznaky než lidé mladší.

Reference

Guo, P. et al: ‘COVCOG 1: Factors predicting Physical, Neurological and Cognitive Symptoms in Long COVID: A First Publication from the COVID and Cognition Study.’ Frontiers in Aging Neuroscience, March 2022. DOI: 10.3389/fnagi.2022.804922

Guo, P. et al: ‘COVCOG 2: Cognitive and Memory Deficits in Long COVID: A Second Publication from the COVID and Cognition Study.’ Frontiers in Aging Neuroscience, March 2022. DOI: 10.3389/fnagi.2022.804937


Zdroj studie: Memory and concentration problems are common in long COVID and must not be ignored, say scientists (cam.ac.uk)


01.04.2022


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore