Sulforafan, nejúčinnější aktivátor Nrf2 v boji s COVID-19

Sulfofaran jako antivirová ochrana

Novinky publikované o transkripčním faktoru Nrf2 a COVID-19.

Velká mezinárodní skupina vědců (Dánsko, Velká Británie, Španělsko, USA, Kanada, Čína) analyzovala veřejně dostupné vzorky plic napadené virem covid-19, a porovnávali je se vzorky zdravých plic. Na základě tohoto výzkumu zjistili, že u pacientů s covid-19 je potlačena aktivita Nrf2 - gen/proteinu.

Nrf2 (indukují tvorbu glutathionu, regulují tvorbu antioxidačních enzymů a podporují tvorbu ochranných enzymů buňky fáze 2) jsou aktivátory, které zvyšují antivirovou ochranu a zabraňují množení viru v buňkách (1).

Bylo zjištěno, že COVID-19 způsobuje nadprodukci reaktivního kyslíku, který zhoršuje průběh diabetu II. typu, vysokého krevního tlaku a obezity. Reaktivní kyslík aktivuje redoxní systém, posiluje oxidační mechanismy a oslabuje antioxidační procesy, čímž potlačuje Nrf2!!!

Významným pokrokem v tomto směru bylo objevení funkce tzv. transkripčního faktoru Nrf2 - hlavního regulátoru, který pomáhá buňce zvládnout oxidační stres vyvolaný účinkem toxických či karcinogenních látek. Je to jeden z nejdůležitějších obranných mechanismů buňky, který ji ochraňuje před vnějším a vnitřním stresem. Nrf2 se nachází v cytoplazmě buňky. V případě, že bude buňka vystavena zvýšené hladině oxidačního stresu, KEAP1 aktivuje Nrf2, ten se přesune do buněčného jádra, připojí se k DNA a aktivuje procesy vedoucí k vytvoření ochranného štítu. Ve zdravých buňkách našeho organismu se Nrf2 vyskytuje nejvíce v ledvinách, ve svalech, plicích, v srdci, v játrech a v mozku (řazeny od největšího výskytu po nejmenší).

Sulforafan podporuje přirozený detoxikační proces našeho těla vůči environmentálním hrozbám vyskytujícím se nejen ve vzduchu, který dýcháme, ale i v jídle a ve vodě, které konzumujeme. Aktivací Nrf2 pomáhá zvyšovat produkci důležitých detoxikačních enzymů fáze 2 a stimuluje přirozenou schopnost těla vytvářet si velké množství vlastních antioxidantů, čímž podporuje odstraňování škodlivých metabolitů, které mohou způsobit poškození DNA, bílkovin a tuků v našich buňkách. Jedním z hlavních antioxidantů, který pomáhá sulforafan produkovat, je glutathion chránící buňky před poškozením volnými radikály.

Vědci zjistili, že sulforafan je nejúčinnější aktivátor Nrf2. Univerzální distribuce Nrf2 v jednotlivých tkáních lidského těla významně zvyšuje potenciál ochranného účinku sulforafanu. Stimuluje přirozenou schopnost těla vytvářet si velké množství vlastních antioxidantů aktivací hlavního regulátoru Nrf2, a proto je jeho účinek jako „nepřímého antioxidantu" vícenásobně silnější než při podávání přímo působících antioxidantů (vitamíny A, C, E, stopový prvek selen).

Předpokládá se, že pokud se zajistí prostřednictvím stravy nebo prostřednictvím výživových doplňků dostatečné množství aktivátoru Nrf2, vytvoří se tak podmínky pro zvýšení antioxidačního účinku a potlačí se škodlivé účinky redoxového systému, což vede k udržení plné funkčnosti buněk (2).

Zdroj informací: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Reference:

1. Olagnier, D., Farahani, E., Thyrsted, J., Blay-Cadanet, J., Herengt, A., Idorn, M., Hait, A., Hernaez, B., Knudsen, A., Iversen, M.B. and Schilling, M., 2020. SARS-CoV2-mediated suppression of NRF2-signaling reveals potent antiviral and anti-inflammatory activity of 4-octyl-itaconate and dimethyl fumarate (vol 11, 4938, 2020). NATURE COMMUNICATIONS, 11(1).
2. Bousquet, J., Cristol, J.P., Czarlewski, W., Anto, J.M., Martineau, A., Haahtela, T., Fonseca, S.C., Iaccarino, G., Blain, H., Fiocchi, A. and Canonica, G.W., 2020. Nrf2-interacting nutrients and COVID-19: time for research to develop adaptation strategies. Clinical and Translational Allergy, 10(1), pp.1-18.


14.11.2021


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore