UV záření - pomáhá i škodí

UV záření lidskému organismu pomáhá, ale i škodí. Léto se nezadržitelně blíží, a to i navzdory studenému květnu. I vy se nemůžete dočkat pravého letního počasí plného slunce? Přece jen nás dobíjí energií - má na naši mysl i tělo nepopíratelně pozitivní účinky. Ale všeho moc škodí.

Jak a proč je pro nás UV záření nebezpečné?

Jak se optimálně chránit, se dozvíte v následujících řádcích

Slunce nám dává nejen teplo a světlo, ale umožňuje také průběh důležitých procesů v našem těle i přírodě. Kromě tvorby vitamínu D ničí i bakterie a choroboplodné zárodky a nebyla by bez něj možná ani fotosyntéza rostlin. Není divu, že se naši předkové drželi přísloví: „Kam nechodí slunce, chodí lékař". Pokud si ho tedy užíváme v přiměřené míře, má z něj naše tělo nezpochybnitelný užitek. Co však v případě, že si ho (vědomě či nevědomě) dopřáváme víc, než je vhodné? UV záření, které slunce obsahuje, nám totiž může způsobit různé zdravotní problémy.

Jak nám slunce škodí

Možná si pamatujete ještě ze školních dob, že sluneční záření obsahuje několik složek. Kromě viditelného záření je to infračervené (pocit tepla na pokožce) a ultrafialové. Právě poslední zmíněné představuje pro naše zdraví hrozbu. Dobrou zprávou je, že příroda se postarala o „štít", který by nás před nimi měl chránit - ozónovou vrstvu. A špatnou zprávou je, že ta už v současnosti není v takové „kondici", takže se k nám dostane škodlivého záření o mnoho víc. To následně absorbuje i naše tělo, zejména náš největší orgán - pokožka. UV záření nepůsobí jen na jejím povrchu, ale proniká dovnitř a napomáhá vzniku volných radikálů. Ty jsou zodpovědné za poškození kůže, a tak přispívají k jejímu rychlejšímu viditelnému stárnutí. Alarmující je to, že její buňky již nejsou schopny regenerace. Stále častějším důsledkem nadměrného záření jsou právě různá kožní onemocnění, která často bývají trvalá.

Alfa a omega prevence

Odborníci varují, že pacienti s rakovinou kůže (jako důsledek vystavení slunečnímu či solárnímu záření) přibývají každým rokem. Z tohoto důvodu je velmi důležité vědět, jak se před nadměrným zářením chránit. Pokud si z dovolené chcete přinést bronzovou, či přímo čokoládovou pokožku, měli byste si to dobře rozmyslet. Kůže má velmi dobrou paměť. Pamatuje si každé jedno spálení i dlouhé pobyty na slunci. Používejte proto opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem. Během největší intenzity slunečního záření (od 11-15 hodin) se raději schovejte do stínu. Obzvlášt opatrně ho „dávkujte" dětem, protože jejich kůže je mnohem tenčí a nemá dostatek barviva (melaninu), který ji chrání.

Chraňme se před volnými radikály

I když je sluneční záření nezbytné pro naše zdraví, příliš nám ho může uškodit. Jak jsme již zmínili výše, do velké míry je zodpovědné právě za předčasné stárnutí kůže, na níž se tvoří vrásky a pigmentové skvrny. Zajistěte proto svému tělu ochranu před volnými radikály a zabezpečte mu dostatek antioxidantů. Tělu vysoce prospěšný mix až šesti účinných antioxidantů a jiných látek najdete v našem výživovém doplňku Karnosin EXTRA.

Karnosin, nazývaný také „látka budoucnosti", pomáhá chránit buňky těla nejen před volnými radikály, ale také oxidačním stresem, a tak přispívá k jejich regeneraci a podporuje imunitní systém.

Karnosin EXTRA najdete v našem e-shopu.

 

 


17.06.2019


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore