Užívání karnosinu pozitivně ovlivňuje únavu pacientů s roztroušenou sklerózou

Sclerosis multiplex (SM) nebo-li roztroušená mozkomíšní skleróza patří mezi autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému s nejistou prognózou a omezenou léčbou. Nervová vlákna, které vedou signály do celého těla jsou obaleny ochranným pláštěm-myelinem, které tělo považuje za svého nepřítele. Prostřednictvím imunitního systému napadá samo sebe a dochází k narušení myelinu (demyelinizační léze) s následným poškozením převodu nervového signálu.

Výsledkem je nepředvídatelné onemocnění mnoha tváří s klinickými příznaky, jako jsou poruchy zraku, výslovnosti, problémy s chůzí, rovnováhou a koordinací pohybů, obtížemi při močení, bolestmi nebo ochrnutím obličejového nervu. K symptomům SM patří také poruchy paměti, koncentrace, emoční labilita a výrazná únava, která významně ovlivňuje kvalitu života pacientů.

Ukazuje se, že suplementace karnosinu u pacientů se SM, by mohla být prospěšná při snížení únavového syndromu.

Tuto skutečnost dokazuje otevřená předběžná studie, která byla realizována na Univerzitě Novi Sad, jejíž výsledky byly publikovány na podzim 2019. Pacientům s roztroušenou sklerózou podávali karnosin a hodnotili, jak se mění stupeň jejich celkové únavy.

Ze závěrů vyplývá, že užívání karnosinu prokazatelně snižuje celkovou únavu pacientů ve srovnání s kontrolní skupinou, ve které pacienti karnosin neužívali.

Celý článek v angličtině

Zdroj: researchgate.net

 


26.02.2020


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore