V čem spočívá síla fytoterapeutik

Už pravěký člověk si všiml, že rostliny mohou sloužit nejen na obživu, ale že dokážou i léčit nebo být prospěšné nějakým jiným způsobem. Proto i vývoj botaniky šel už od pradávna ruku v ruce s vývojem medicíny.

V minulosti se medikamentózní léčba zakládala především na léčivých rostlinách a méně na látkách živočišného nebo minerálního původu. Jelikož jsou léčivé rostliny a jejich obsahové látky přírodního původu, pokládají se za nejpřirozenější léčiva. Léčba pomocí rostlin, respektive lékovými formami připravenými přímo z léčivých rostlin, se nazývá fytoterapie. Říká se, že je to vlastně bylinářství postavené na vědeckých základech.

Celkově je na světě známých přibližně 15 tisíc léčivých rostlin. Jen v Evropě je evidováno kolem 1000 druhů léčivých rostlin, přičemž v lidovém léčitelství se jich využívalo asi 800. Aktuálně se u nás ve fytoterapii využívá přibližně 150 druhů léčivých rostlin. Aby se uměla přesněji určit možnost jejich působení a využití, je důležité znát obsah jejich léčivých látek. V rostlinách jsou tyto léčivé látky zastoupeny různě, a často slouží i jako základ pro výrobu některých léků.

Existují důkazy, že už minimálně 4000 let př. n. l. se léčivé rostliny využívaly k léčbě, a dokonce se našly i důkazy o tom, že se už i pěstovaly. 3000 let př. n. l. vyšla v Číně první lékařská kniha Nei King  (liečebník) a jejím autorem byl císař Hoang-Ti. Přírodní léčitelství se rozvíjelo i ve starém Egyptě, u Aztéků, Inků, Mayů a do Evropy proniklo z Římské říše. Nejznámějším lékařem, který se opíral o přirozenou životosprávu, o přírodní léčivé prostředky, a zejména o účinky léčivých rostlin, byl Hippokrates. Při osidlování našeho území slovanskými kmeny se léčbou přírodními prostředky zabývaly bylinkářky a vědmy. Využívaly bohatou flóru našeho území, která jim poskytovala množství léčivých rostlin. V tomto období se léčilo většinou v klášterech, a proto se i pěstování léčivých rostlin soustřeďovalo do klášterních zahrad. U nás nejznámějším byl Červený klášter, v němž působil jako lékař farář Cyprián.

Fytoterapie se využívá na prevenci proti různým onemocněním a slouží nejen k udržení si zdraví, ale i na podporu léčení různých problémů souvisejících s tělesným zdravím. Pomáhá snadněji a rychleji zvládat léčebný proces.

Mezi nejznámější lékaře, kteří zasvětili svůj život fytoterapii a zkoumání účinků léčivých rostlin, byl anglický lékař Dr. Edward Bach (1886-1936)

Narodil se v Moseley v Birminghamu. Byl velšského původu.

Od útlého věku byl Dr. Bach velkým milovníkem přírody, měl potřebu být užitečný a velmi toužil pomáhat lidem. Prvním krokem k naplnění jeho touhy pomáhat lidem bylo to, že vystudoval medicínu. Stal se bakteriologem na Universitě College Hospital v Londýně. Při své praxi si všiml, že kromě léčení příznaků onemocnění na fyzické úrovni se nikdo nezabývá emotivním (psychickým) stavem pacienta. Žádná pozornost se nevěnovala zlepšení emocí pacienta, jeho strachu, nejistotě a duševním otřesům. Cítil, že i emotivní (psychický) stav člověka významně ovlivňuje průběh léčebného procesu, a tím i jeho konečný výsledek. Pustil se tedy do hledání léku, který by měl blahodárný účinek a pomáhal by také na emoční úrovni. Seznámil se s myšlenkami homeopatie, které byly velmi blízké jeho vlastním. Dr. Bach rozvinul škálu homeopaticky připravovaných vakcín používaných vnitřně, které velmi efektivně zmírňovaly mnoho chronických potíží. Nakonec se staly známými pod názvem sedm léčitelů. Objevil léčivé energie vybraných druhů rostlin a stromů. Dr. Bacha inspirovaly k návratu k přírodě jemné, neinvazivní a nejedovaté esence, které mohou přinést harmonii a obnovit rovnováhu mysli a těla. Od roku 1936 začali běžní spotřebitelé i lékaři na celém světě používat množství květových esencí, které Dr. Bach vynalezl.

„Květové esence jsou schopny, podobně jako skvělá hudba nebo jiná nádherně povznášející věc dodávající nám inspiraci, vzkřísit naši skutečnou povahu a přenést nás blíže k vlastní duši. Tak nám přinesou mír, usnadní a zmírní trápení. Trápíte se kvůli sobě pro sebe."

Květové esence jsou unikátní v tom, že přinášejí individuální návrat k přírodě a doplňují právě to, co potřebujeme nejvíce, udržovat se a léčit čirou neposkvrněnou životní silou přírody. Zdraví je soulad mysli, těla a ducha, včetně zdravých emocí, a to je přesně to, čeho chceme dosáhnout, když podstupujeme léčbu. Léčení odstraňuje problémy a vrací nás do zdravého stavu těla a mysli. Někdy se proud pocitů uvnitř zablokuje. Tehdy emoce vyjdou z rovnováhy, čímž trpí stav emocionálního zdraví. Problém nastává v momentech, kdy tyto důležité emoce zadržujeme ve svém nitru, potlačujeme je, vůbec je nevyjadřujeme nebo je vyjadřujeme nevhodně. Emocionální zdraví přichází s náležitým vyjádřením emocí a jejich přeměnou na pozitivní aspekty. Pokud se negativní stavy chytily už na začátku, pomocí Bachových esencí opět dosáhneme duševní harmonie. Nemoci se tak na tělesné úrovni nikdy nemusí projevit.

Květové esence jsou účinné katalyzátory emocionální proměny. Esence pracují jako katalyzátory uvolnění překonaných a neužitečných emocionálních schémat a stavů mysli. Emocionální léčení je nezbytné pro zdraví. Květové esence jsou silné katalyzátory, které umožňují, aby léčení proběhlo hladce, bez paniky a v soukromí.

Účinek vždy závisí na konkrétní osobě a jejích emocionálních stavech. Pokud je emocionální stav hluboce zakořeněn a potlačen, může trvat i několik týdnů, než účinek pocítíte. Naopak když se cítíte unaveni z celého dne a dáte si Olivy, posilující účinek pocítíte okamžitě. Podobně rychle může vaše náhlé stavy smutku rozptýlit Mustard/Hořčice. Pokud však ani po dvou týdnech nebudete pociťovat změnu, je možné, že jste přehlédli některý aspekt vašich problémů a měli byste přehodnotit výběr esencí nebo případně přidat ještě některou. Bachovy esence působí velmi jemně a je možné, že účinku si na vás spíše všimne nestranná osoba z oblasti vašich známých než vy sami. Zlepšování přichází jemným a přirozeným tempem tak, aby se mu osobnost snadno přizpůsobila. Může se stát, že se po několikatýdenní léčbě ještě objeví další projevy vaší osobnosti.

Bachův systém je prvním systémem květových esencí, který byl objeven. Pokrývá všechny důležité základní emoce, které se týkají každého člověka.


14.06.2021


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore