CO JE GLUKORAFANIN A MYROZINÁZA?

Co jsou bioaktivní sloučeniny glukorafanin a myrozináza? A jak souvisí se sulforafanem, superpotravinovou molekulou, o které si všichni povídají?

Co je glukorafanin?

Glukorafanin je důležitá přírodní látka, která patří do skupiny silných rostlinných sloučenin zvaných glukosinoláty.

Existují kultivary potravin bohatých na glukorafan, jako je například brokolice, které byly pěstitelsky upraveny s cílem zvýšit hladinu glukorafaninu.

Větší množství glukorafaninu obvykle znamená více sulforafanu, pokud je zpracován správně. Proto si pamatujte, že křížovitou zeleninu (zelnou zeleninu) konzumujte syrovou nebo jen jemně uvařenou a důkladně ji žvýkejte, abyste získali nejlepší zdravotní účinky.

Co je myrozináza?

Jak jsme již zmínili, hmyz nemá rád hořčici kvůli její pikantní chuti. Myrozináza je dalším způsobem, jak se hmyz odstrašuje od konzumace rostlin v této skupině.

Myrozináza je enzym – to znamená, že se jedná o chemikálii, která pomáhá realizovat specifickou chemickou reakci. Myrozináza je klíčem k odhalení zdravotních výhod křížovitých zelenin, jako je brokolice, protože mění glukosinoláty (jako je glukorafanin) na sulforafan.

Bez myrozinázy, a je přitom jedno, kolik se ho ve vaší potravě nachází, se glukorafanin nepromění ve zdraví prospěšný sulforafan.

Buďte opatrní při koupi doplňků se sulforafanem – pokud neobsahují i myrozinázu, nebudou mít velký účinek.

Myrozinázové potraviny

Protože glukorafanin a myrozináza se obvykle vyskytují spolu ve stejných biochemických genových drahách, potraviny, které mají vysoký obsah glukorafininu, obsahují také i enzym myrozinázu, zejména křížovitá zelenina.

Nicméně některé potraviny mají výjimečně vysokou koncentraci myrozinázy, například hořčičná semena, ředkvička, vodní kreson, wasabi, daikon a brokolice. Zkuste smíchat několik druhů křížovité zeleniny do následujícího jídla, abyste zvýšili množství myrozinázy a glukorafaninu ve vašem jídle.

Glukorafanin a myrozináza

Takže víme, že křížovitá zelenina obsahuje glukorafanin a enzym myrozinázu, která mění glukorafanin na sulforafan. Ale jak k tomu vlastně dochází?

Glukorafanin a myrozináza jsou jako spolubydlící – žijí vedle sebe, ale v samostatných pokojích, a spolupracují, aby udrželi domácnost v pořádku. Tyto chemikálie se spolu vyvinuly jako obranný systém hostitelské rostliny, aby odradily hladový hmyz. Když hmyz (nebo vy jako člověk) začne rostlinu konzumovat, naruší se její buňky. Buňky obsahující glukorafan nazývané S-buňky a buňky obsahující myrozinázu, které byly do té doby odděleny, se začnou slučovat. Teprve tehdy může začít chemická reakce, která vytváří sulforafan!

Při tradičním sušení mikrohrášku se enzymy zahřívají a deaktivují.

Jaké jsou zdravotní výhody glukorafaninu?

Potraviny s vysokým obsahem glukorafaninu mohou zvýšit nejen množství sulforafanu, ale také jeho biodostupnost v těle. Biodostupnost je řada chemikálií, které se skutečně dostanou do krevního oběhu. A právě pro takové zdravé sloučeniny jako sulforafan je vysoká biodostupnost mimořádně důležitá.

Mezi nejdůležitější zdravotní výhody sulforafanu patří:

ANTIRAKOVINOVÝ POTENCIÁL: Sulforafan prokázal protirakovinné vlastnosti. Může pomoci bojovat proti určitým typům rakoviny tím, že pomáhá blokovat růst a šíření rakovinových buněk a stimuluje procesy, které přispívají k jejich zničení.
ANTIOXIDAČNÍ ÚČINKY: Sulforafan je silný antioxidant, který pomáhá neutralizovat volné radikály v těle a chránit buňky před poškozením. To může mít prospěch pro zdraví srdce, mozku a jiných orgánů.
PROTIZÁNĚTLIVÉ ÚČINKY: Sulforafan má protizánětlivé účinky, což znamená, že může pomoci snižovat zánět v těle. Chronický zánět se považuje za kořen mnoha chorob, včetně srdečních onemocnění, cukrovky a onemocnění spojených se stárnutím.
DETOXIKACE A PODPORA VÝTVÁŘENÍ ENZYMŮ: Sulforafan může stimulovat enzymy v těle, které pomáhají při detoxikaci a eliminaci toxinů. Rovněž podporuje tvorbu enzymů, které pomáhají s rozkladem a vylučováním různých látek v těle.
PODPORA ZDRAVÍ MOZKU: Výzkumy naznačují, že sulforafan může mít neuroprotektivní účinky a přispívat k ochraně mozkových buněk před poškozením a stárnutím. Může také podporovat tvorbu nových nervových spojení a zlepšovat kognitivní funkce.

Je důležité si uvědomit, že výsledky výzkumu jsou stále poměrně nové a k potvrzení těchto účinků je zapotřebí dalších studií. Přesto je přítomnost glukorafaninu a sulforafanu v křížovité zelenině skvělý, a zejména přírodní způsob, jak podpořit zdravý životní styl a stravu bohatou na živiny.

1 kapsle Sulforafanu EXTRA = 5 kg čerstvé brokolice!


01.08.2023


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore