Karnosin a poruchy autistického spektra (PAS)

Poruchy autistického spektra (PAS) jsou neurovývojové poruchy charakterizované obtížemi v sociální interakci, komunikačními problémy a tendencí zapojovat se do opakovaného chování.

Symptomy a jejich závažnost se však v těchto třech klíčových oblastech značně liší. Souhrnně mohou vést k relativně mírným výzvám k závažnějším symptomům, než když opakované chování a nedostatek mluveného jazyka zasahují do každodenního života. Bylo to docela vzrušující, když doktor Michael Chez, neurolog, zveřejnil výsledky léčby autistických poruch (autismus a Aspergerův syndrom). Od roku 2001 léčil karnozínem téměř 1 000 autistických dětí. Na základě této studie Dr. Chez navrhl, že karnozín může zlepšit neurologické funkce. Zjistil, že v 80 % až 90 % případů se stav výrazně zlepšil již po 8 týdnech od začátku léčby (Chez et al, 2002). Doktor Chez tvrdí, že karnozín působí ve frontálních částech mozku, kde se jeho účinky spojují s účinky neurotransmiterů působících v hlubokých částech mozku. Vynikající výsledky této léčby potvrdili rodiče autistických dětí již po týdnu od začátku léčby.

Zlepšení bylo pozorováno v komunikaci, chování a sociálním kontaktu. Léčba dyslektiků lékařem Chazem také ukázala zlepšení, hlavně ve čtení a úrovni pozornosti. Kromě zpráv o léčbě 1000 autistických dětí provedl doktor Chez dvojitě zaslepený výzkum s 31 autistickými dětmi s podobnými výsledky. Dvojitě zaslepená studie znamená, že nebylo známo, které děti dostaly doplněk a které placebo. Děti, které dostávaly placebo, nepřinesly žádné zisky. Podával jim 800 mg čistého L-karnozínu denně a nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky (Chez et al, 2002).

Podávání karnozínu mělo za následek prokazatelné zlepšení autistického chování, jakož i zvýšení porozumění jazyku, které dosáhlo statistické významnosti.

Ačkoli mechanismus účinku tohoto dipeptidu není dobře znám, předpokládá se, že působí tak, že moduluje neurotransmisi a ovlivňuje přenos kovových iontů zinku a mědi v entornálním kortexu. L-karnosin může zvyšovat neurologickou funkci nebo působit jako neuroprotektivní peptid.

Nedostatek spánku je častým nálezem u autistických dětí. Následující klinická studie zkoumala účinky L-karnozínu na poruchy spánku u autistických dětí. Do studie bylo zařazeno 43 dětí (ve věku 4–16 let), které byly sledovány prostřednictvím standardizovaných dotazníků po dobu 2 měsíců. Po tomto období se výsledky porovnaly se skupinou s placebem a dospělo se k závěru, že L-karnozín je účinný při zlepšování poruch spánku, zejména délky spánku a parasomnie (Mehrazad-Saber, Kheirouri a Noorazar, 2018).

Risperidon je jedním z omezeně schválených léků pro léčbu hyperaktivity, podrážděnosti a agresivity u dětí s poruchami autistického spektra (PAS). Vědci z Teheránu (Írán) přišli na nápad prozkoumat, zda přidání L-karnozínu k léčbě risperidonem může zlepšit chování dětí s PAS. Účastníci studie – 70 dětí s PAS (4–12 let) dostávali buď risperidon + placebo nebo risperidon + L-karnozín a jejich stav byl hodnocen pomocí standardizované škály ABC-C. Po 10 týdnech byly výsledky obou studijních skupin porovnány a ukázaly, že L-karnozín kromě risperidonu může zlepšit symptomy hypraktivity při PAS (Hajizadeh-Zaker, Ghajar, Mesgarpour, Afarideh, Mohammadi & Akhondzadeh, 2018).

Poruchy autistického spektra jsou často spojeny s metabolickými poruchami. Bylo prokázáno, že děti s PAS mají obvykle nevyváženou střevní mikroflóru a změněné metabolity včetně karnozínu, který je při této poruše výrazně snížen (Ming, Stein, Barnes, Rhodes & Guo, 2012; Zaki, Abdel-Al & Al-Sawi, 2017).

Markery oxidačního stresu jsou při PAS zvýšeny, což naznačuje poruchu mitochondriálního fungování. Karnosin je silný antioxidant, který výrazně zlepšuje chování při PAS (McGinnis, 2004).

Přítomnost bakterií Clostridium ve střevě dětí s PAS je dobře zdokumentována. Clostridium difficile produkuje kyselinu propionovou (PA), která způsobuje vážné neurologické problémy včetně sociálního poškození, opakovaného chování a obsedantně kompulzivního chování. Tato studie demonstruje vynikající účinek karnozínu, který vyvolává 300% a 350% zotavení mozku intoxikovaného PA (El-Ansary, Shaker, El-Gezeery & Al-Ayadhi, 2013).

• Podobně tato studie předpokládala, že kyselina propionová (PA) interferuje s neurotransmitery v mozku PAS. Když byl karnozín podáván spolu s PA, měl tendenci obnovit změněné hladiny neurotransmiterů na téměř normální úroveň (El-Ansary, Shaker, Siddiqi & Al-Ayadhi, 2013).

Autismus se často vyskytuje současně s epilepsií a záchvaty. Zdá se, že L-karnozín je dobře tolerován a má potenciál zlepšit symptomy PAS i záchvaty, takže může být slibnou terapií pro jedince s PAS a záchvaty (Frye et al, 2013).

 • Vědci předpokládali, že imunologická funkce je při PAS změněna. L-karnozín může být potenciálním a slibným činidlem při PAS, modulujícím imunitní funkci. Příznivé účinky L-karnozínu na symptomy PAS lze připsat imunomodulačním, antioxidačním, glutamátergickým a NMDA- a GABA-modulačním aktivitám (Marchezan, dos Santos, Deckmann & dos Santos Riesgo, 2018). Reference: Chez, M. G., Buchanan, C. P., Aimonovitch, M. C., Becker, M., Schaefer, K., Black, C., & Komen, J. (2002). Dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia suplementácie L-karnozínom u detí s poruchami autistického spektra. Časopis detskej neurológie, 17(11), 833–837.

Zdroj:

https://doi.org/10.1177/08830738020170111501 El-Ansary, A., Shaker, G. H., El-Gezeery, A. R., & Al-Ayadhi, L. (2013). Neurotoxický účinok črevnej bakteriálnej nerovnováhy vyvolanej klindamycínom a perorálne podávanej kyseliny propiónovej na poškodenie DNA hodnotené kométovým testom: ochranná sila karnozínu a karnitínu. Črevné patogény, 5(1), 9. El-Ansary, A., Shaker, G., Siddiqi, N. J., & Al-Ayadhi, L. Y. (2013). Možné zlepšujúce účinky antioxidantov na neurotoxicitu vyvolanú kyselinou propiónovou / klindamycínom u sýrskych škrečkov. Črevné patogény, 5(1), 32. Frye, R. E., Rossignol, D., Casanova, M. F., Martin, V., Brown, G., Edelson, S. M., ... & Hardy, P. (2013). Prehľad tradičných a nových spôsobov liečby záchvatov pri poruche autistického spektra: zistenia zo systematického prehľadu a panelu odborníkov. Hranice vo verejnom zdravotníctve, 1, 31. Hajizadeh-Zaker, R., Ghajar, A., Mesgarpour, B., Afarideh, M., Mohammadi, M. R., & Akhondzadeh, S. (2018). l-karnozín ako doplnková terapia k risperidónu u detí s autistickou poruchou: Randomizovaná, dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná štúdia. Journal of child and adolescent psychopharmacology, 28(1), 74–81. https://doi.org/10.1089/cap.2017.0026 Marchezan, J., dos Santos, E. G. A. W., Deckmann, I., & dos Santos Riesgo, R. (2018). Imunologická dysfunkcia pri poruche autistického spektra: Potenciálny cieľ terapie. Neuroimunomodulácia, 25(5-6), 300-319. McGinnis W. R. (2004). Oxidačný stres pri autizme. Alternatívne terapie v zdravotníctve a medicíne, 10(6), 22–92. Mehrazad‐Saber, Z., Kheirouri, S., & Noorazar, S. G. (2018). Účinky suplementácie l-karnozínom na poruchy spánku a závažnosť ochorenia u autistických detí: randomizovaná, kontrolovaná klinická štúdia. Základná a klinická farmakológia a toxikológia, 123(1), 72-77. Ming, X., Stein, T. P., Barnes, V., Rhodes, N., & Guo, L. (2012). Metabolické poruchy pri poruchách autistického spektra: metabolomická štúdia. Journal of proteome research, 11(12), 5856–5862. https://doi.org/10.1021/pr300910n Zaki, M. M., Abdel-Al, H., & Al-Sawi, M. (2017).

https://www.carnomed.cz/produkty/karnozin-extra.htm 

https://www.carnomed.cz/produkty/karnozin-extra-pure-and-strong.htm 

https://www.carnomed.cz/produkty/karnozin-extra-60.htm 


22.08.2023


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore