Karnosin omlazuje pokožku

Co ve skutečnosti způsobuje vrásky na kůži?

Stárnoucí kožní buňky, keratinocyty a fibroblasty, se po změnách v proteinu začnou chovat abnormálně a nakonec se hromadí v lidské kůži. Produkují více enzymů podobných metaloproteináze, které poškozují proteiny v okolní extracelulární hmotě (matrice, ve které jsou buňky, lymfatické uzliny, cévy a další související kožní struktury).

Stárnutí způsobuje nezvratné poškození bílkovin v těle. Základním mechanismem tohoto poškození je glykace. Jednoduchá definice glykace je zesíťování bílkovin a cukrů za vzniku nefunkčních struktur v těle. Proces glykace může být povrchně viděn jako nevzhledná vrásčitá kůže.

Stárnoucí buňky také produkují adhezní molekuly, které způsobují zhrubnutí stěn krevních cév a jejich ztuhlost (aterosklerózu). Stárnoucí buňky produkují další degradační enzymy a protizánětlivé cytokiny, které působí ve vzdálených částech těla (přenášejí se krví). Takto relativně malé množství zestárlých buněk způsobuje velké změny ve funkci a celistvosti pokožky. Stárnoucí buňky se hromadí ve všech orgánech a tkáních, kde trpí apoptózou (programovaná buněčná smrt) a vyvolávají degenerativní procesy stárnutí. Navíc zkreslení mikroskopického prostředí nahromaděnými stárnoucími buňkami může být důvodem zvýšeného výskytu maligních onemocnění u starších lidí.

Dr. Leonard Hayflick v roce 1961 demonstroval, že buňky mohou dosáhnout omezeného počtu buněčných dělení a poté ztratit svou schopnost dělení. Jeho známé experimenty prokázaly, že lidské fibroblasty (buňky pojivové tkáně) mají možnost sdílení (dělení) 60 až 80krát, fibroblasty mladých lidí 30 až 40krát a fibroblasty starších lidí jen 10 až 20krát. Karnozín prodlužuje průměrnou životnost fibroblastů v kulturách, ničí jejich přeměněné (mutagenní) tvary a chrání před aldehydy. Karnozín zároveň potlačuje, alespoň v laboratorních podmínkách, glykaci bílkovin a tvorbu škodlivých křížových vazeb DNA/proteinů (2).

Nové zjištění ukázalo, že nejen orálně užívaný karnozín je spojen s omlazováním pokožky, ale také lokální formulace karnozínu mají potenciál pro účinek proti stárnutí. Ukázalo se, že lokální roztok karnozínu i krém na obličej na bázi karnozínu významně snižují tvorbu konečných produktů pokročilé glykace (AGE) v epidermu a dermu. Jelikož akumulace AGEs v kůži má za následek ztrátu elasticity, pevnosti a tónu pokožky, předpokládá se, že karnozín představuje slibnou látku v kosmetickém průmyslu (3).

Časná studie z roku 1986 dospěla k závěru, že karnozín podporuje hojení ran. Základní mechanismus je pravděpodobně způsoben stimulačním účinkem na syntézu kolagenu indukovanou histaminem a beta-alaninem (4). Dvojitě zaslepená placebem kontrolovaná studie dospěla k závěru, že karnozín, když se aplikuje s Rhodiola rosea, vede ke zlepšení suchosti pokožky (5), zatímco v kombinaci s močovinou a argininem má lokální aplikace za následek zlepšení hydratace pokožky a zlepšení suchosti u pacientů s T2DM (6).

References:

Hipkiss, A.R., Brownson, C., Bertani, M.F., Ruiz, E. and Ferro, A., 2002. Reaction of carnosine with aged proteins: another protective process?. Annals of the New York Academy of Sciences, 959(1), pp.285-294.

McFarland, G.A. and Holliday, R., 1994. Retardation of the senescence of cultured human diploid fibroblasts by carnosine. Experimental cell research, 212(2), pp.167-175.

Narda, M., Peno-Mazzarino, L., Krutmann, J., Trullas, C. and Granger, C., 2018. Novel Facial Cream Containing Carnosine Inhibits Formation of Advanced Glycation End-Products in Human Skin. Skin Pharmacology and Physiology, 31(6), pp.324-331.

Nagai, K., Suda, T., Kawasaki, K. and Mathuura, S., 1986. Action of carnosine and β-alanine on wound healing. Surgery, 100(5), pp.815-821.

Dieamant, G.D.C., Velazquez Pereda, M.D.C., Eberlin, S., Nogueira, C., Werka, R.M. and Queiroz, M.L.D.S., 2008. Neuroimmunomodulatory compound for sensitive skin care: in vitro and clinical assessment. Journal of cosmetic dermatology, 7(2), pp.112-119.

Federici, A., Federici, G. and Milani, M., 2012. An urea, arginine and carnosine based cream (Ureadin Rx Db ISDIN) shows greater efficacy in the treatment of severe xerosis of the feet in Type 2 diabetic patients in comparison with glycerol-based emollient cream. A randomized, assessor-blinded, controlled trial. BMC dermatology, 12(1), p.16.

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-60.htm 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra.htm 

https://www.carnomed.sk/produkty/karnozin-extra-pure-and-strong.htm 


22.08.2023


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore