Karnosinem proti demenci a skleróze - Rozhovor s doc. Kubíkovou

Jak budovat odolnost mozku i nervové soustavy a o tom, jak může karnozín bojovat proti neurodegenerativním diagnózám, si budeme v dnešním Teleránu povídat se specialistkou a odbornou konzultantkou spol. CarnoMed, chirurgičkou a onkologičkou doc. MUDr. Eliškou Kubíkovou, PhD., MPH.

Karnozín se považuje za účinnou látku 21. století a možná se zanedlouho nazve i látkou dlouhověkosti.
Jeho účinky zkoumají vědci po celém světě. O co konkrétně jde?

Přesně tak. Jednoznačně jde o látku s obrovským přínosem a potenciálem pro fungování mozku, nervové soustavy, jakož i jeho kognitivních funkcí. Zjistilo se totiž, že je schopen obnovovat buňky a prodlužovat jejich život a výkonnost. Stará se také o to, aby, laicky řečeno, buňky mezi sebou komunikovaly, a tak zajistily automatické fungování našeho organismu. Karnozín by tak mohl pomáhat v boji proti degenerativním chorobám, které přímo souvisejí se stárnutím, jako jsou Alzheimerova či Parkinsonova nemoc, deprese, schizofrenie a další. Karnozín je výbornou neuroprotektivní látkou.

Jak chrání náš mozek a zajišťuje jeho regeneraci?

Především tím, že karnozín předchází poškození a odstraňuje škody způsobené toxickým působením glykačních produktů. Ty vznikají reakcí glukózy s aminokyselinami. Detto, karnozín má potenciál obnovit funkčnost mitochondrií, zvyšuje tím celkový energetický metabolismu mozku, čímž zlepšuje koncentraci, jeho výkon a bojuje proti depresi. Karnozín obnovuje funkčnost neuro-receprorů, také snižuje tvorbu beta-amyloidních proteinů účastnících se patologického procesu degenerace mozkové tkáně.

Ano, náš mozek vystavujeme mnohem větším nárokům než kdysi, zápasíme se stresem, vyhořením, depresemi, přitom chceme být neustále výkonní, kreativní, schopni pracovat za jakýchkoli okolností soustředěně, často i 12 a více hodin...

Jistě, méně námahy a času vynakládáme na to, aby mozek dostal to, co si zaslouží. Jeho neuroprotektivní účinek výrazně ovlivňuje i zpomalení stárnutí a zároveň se jeví jako účinné nootropikum v případech stařecké demence, Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby, ba dokonce i roztroušené sklerózy. 
To jsou skvělé zprávy! Máte také dobrou zprávu i pro pacienty s diagnózou roztroušená skleróza?

Ano, CarnoMed jako první společnost na světě analyzovala podávání karnozínu pacientům s roztroušenou sklerózou a prokázala jeho přínosy v roce 2020. Otevřená klinická studie zkoumala účinnost a bezpečnost perorálního L-karnosinu na léčbu RS a byla organizována podle směrnic CARE. Do této případové studie byly zařazeny dvě ženy (ve věku 37 a 48 let) a muž (48 let), kteří splnili McDonaldova kritéria z roku 2017 pro diagnostiku RS a neměli jiná závažná chronická onemocnění nebo akutní poruchy. Výsledky byly velmi povzbudivé. Zmíním jen některé – u všech pacientů, bez ohledu na rozvinutý stupeň onemocnění, se snížila celková únava. Toto je nejvýznamnější závěr, protože únava je vnímána jako jeden z nejvíce vysilujících projevů onemocnění RS a bývá zpravidla spojena se vznikem deprese. U zkoumaných pacientů se zvýšila pohyblivost, svalový tonus, zlepšila se odolnost na bolest a depresi. Také u všech pacientů se zvýšila celková antioxidační kapacita v krevním séru, přičemž nebyly hlášeny žádné nežádoucí účinky.

Jaké jsou tedy vaše doporučení jak budovat celkovou odolnost mozku?

Stres poškozuje naše buňky i tělo. Proto je nesmírně důležité, jak dokážete stres zpracovávat a odolávat mu. Zároveň vypjaté situace střídat s něčím pozitivním, jako je relax v podobě hudby, pohybu, kvalitní stravy ale i dovolené, která dokáže mozek, a tím i naše tělo pozitivně stimulovat k fyzickým i psychickým výkonům, tvořivosti, delšímu soustředění. Stavební a ochrannou bombou pro mozek jsou tři látky – glutathion, DHA a karnozín. Když ho máme nedostatek, tak můžeme nahradit. Mozek se nám pak odvděčí.

Děkujeme za rozhovor!

 


27.07.2023


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore