Karnozín a profesionální sport

Intenzivní svalová práce vede k hromadění kyseliny mléčné (nadbytek H+ iontů) a dochází k výraznému zvýšení kyselosti ve svalech, což způsobuje svalovou únavu, snížení síly a vytrvalosti spolu s pomalou regenerací. Ruský vědec E. S. Severin v roce 1953 dokázal, že karnozín významně přispívá k fyzikálně-chemické rovnováze kyselosti (tlumením) v kosterních svalech a udržuje acidobazickou rovnováhu během intenzivní svalové práce. Karnozín představuje 30 % celkové tlumivé kapacity organismu.

Nedávné studie potvrdily, že zvýšená koncentrace karnozínu vede ke zvýšení tlumivé kapacity H+ iontů,

což znamená, že karnozín reguluje (tlumí) vnitrobuněčnou kyselost (pH). Důležitým faktem je, že karnozín má tuto vlastnost a kdy se užívá před cvičením.

Je všeobecně známo, že hromadění kyseliny mléčné v pracujících svalech způsobuje pokles hodnot pH, tedy zvýšené překyselení, což vede ke svalové únavě až pauze. Snížení koncentrace karnozínu během života vede k potlačení svalové síly a vytrvalosti. Suplementace L-karnozínem zvyšuje jeho koncentraci, a tím způsobuje rychlejší zotavení, zvýšení síly, odolnosti, vytrvalosti a rychlé regenerace.

L-karnozín napomáhá činnosti takzvané kalciové pumpy sarkoplazmatického retikula svalových buněk a udržuje otevřené kanály vápníku. Pumpa přestane fungovat kvůli nedostatku karnozínu, vápníkové kanály se uzavřou v důsledku zvýšeného okyselení, zvýšené peroxidace lipidů a akumulace malondialdehydu (MDA). Karnozín zabraňuje vzniku těchto nežádoucích reakcí a představuje ideální přírodní doplněk ve sportu. Karnozín není dopingová látka. Ve sportu a kulturistice se karnozín podílí také na detoxikaci reaktivních aldehydů vznikajících peroxidací lipidů při svalové práci.

Četné studie potvrdily, že karnozín chrání svaly před zraněním, zvyšuje jejich sílu, odolnost, vytrvalost a urychluje regeneraci. Výše uvedené vlastnosti karnozínu jsou také zkoumány z hlediska množství, které může způsobit tyto výsledky. Studie ukázaly, že minimální množství, které způsobuje zastavení peroxidace lipidů, je 2,5 mM a 1,0 mM pro prevenci karbonylace. Tyto koncentrace se dosahují po několika měsících suplementace karnozínem (podle studie až po 13 měsících). Suplementy obsahující 1,8 % karnozínu zvyšují 5násobně koncentraci ve svalech již po 8 týdnech.

Zjistilo se, že lidé, kteří se věnují anaerobním sportům, jako jsou sprinteři a kulturisté, mají vyšší intramuskulární koncentrace karnosinu. Bylo hlášeno, že cvičební trénink zvyšuje koncentraci karnozínu v klidovém svalu u těchto typů sportovců. Někteří vědci například uvedli, že cvičební trénink zvýšil aktivitu plazmatické karnosinázy a snížil vylučování karnozínu, což vedlo k vyšším koncentracím svalového karnozínu.

Několik studií uvádí, že karnozín může zvýšit výkon při vysokointenzivním cvičení, přírůstek svalové hmoty, zvýšit VO2 max a urychlit adaptaci na trénink. Mechanismus těchto účinků není zcela objasněn, ale lze jej přinejmenším částečně připsat schopnosti karnozínu zvýšit svalovou tlumivou kapacitu.

Karnozín ve sportu je relativně nedávnou a rostoucí oblastí výzkumu. Má potenciálně příznivé účinky při cvičení s vysokou intenzitou včetně anaerobních sprintů a odporového tréninku. Existuje také potenciál pro aditivní účinky karnozínu spolu s dalšími látkami k dalšímu zvýšení možných ergogenních účinků.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31083045 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31029715 


29.09.2023


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore