Karnozín EXTRA a roztroušená skleróza

CarnoMed je první společnost na světě, která analyzovala podávání Karnozínu EXTRA pacientům se sklerózou multiplex (roztroušená skleróza) a prokázala jeho přínosy v roce 2020.

Výstupy z registrované studie zaměřené na pacienty se sclerosis multiplex (SM), kteří užívali Karnozín EXTRA

Studie byla publikována v lednu 2020 v Nutrition Research.

V této studii jsme tedy analyzovali účinky inovativní perorální formulace L-karnosinu na výkonnost autonomního nervového systému, metabolismus mozku, únavu hlášenou pacienty a kvalitu života související se zdravím na sérii případů pacientů s RS.

Otevřená klinická případová intervenční studie zkoumající účinnost a bezpečnost perorálního L-karnosinu na léčbu RS byla organizována podle směrnic CARE [5]. Do této případové studie byly zařazeny dvě ženy (ve věku 37 a 48 let) a muž (48 let), kteří splnili McDonaldova kritéria z roku 2017 pro diagnostiku RS [6] a neměli jiná závažná chronická onemocnění nebo akutní poruchy. Kritéria vyloučení zahrnovala těhotenství, užívání kortikosteroidů a/nebo doplňkových látek.

Klinické nálezy

Při úvodním vyšetření pacient s CASE 3 hlásil současnou epizodu (relaps) nových symptomů a/nebo zhoršení stávajících symptomů MS (jako je rozmazané vidění, intranukleární oftalmoplegie, inkontinence moči, neúplné vyprázdnění, zvýšená frekvence močení a deprese), zatímco u 2 dalších pacientů se objevila epizoda remise (žádný současný relaps) bez nových známek aktivity onemocnění. Všichni pacienti trpěli mírnou až závažnou slabostí nebo zvýšenou spasticitou (svalovou ztuhlostí).

Studie potvrdila předchozí pozorování u pacientů s RS, kteří dlouhodobě užívali Karnozín EXTRA:

  • u všech pacientů, bez ohledu na rozvinutý stupeň onemocnění, se snížila celková únava. Toto je nejvýznamnější závěr, protože únava je vnímána jako jeden z nejvíce vysilujících projevů onemocnění RS a bývá zpravidla spojena se vznikem deprese (1,2)
  • u zkoumaných pacientů se zvýšila pohyblivost, svalový tonus, zlepšila se odolnost na bolest a depresi
  • zvýšila se i vzdálenost peší chůze – u pacientů, kteří mají RS 4 roky, se vzdálenost zvýšila až o 51 %
  • u všech pacientů se zvýšila celková antioxidační kapacita v krevním séru
  • obsah laktátu v krevním séru se snížil, což ukazuje ochranný účinek karnosinu při vysokých hladinách laktátu při RS (3)
  • pacienty nebyly hlášeny žádné nežádoucí účinky

Diskuze

Z našich výsledků akceptujeme naši hypotézu, že suplementace L-karnosinem by zlepšila klinické projevy RS. Naše zjištění naznačují příznivé účinky 8týdenního L-karnosinu jako možné adjuvantní léčby na zlepšení vybraných výsledků hlášených pacientem a lékařem u muže a 2 žen trpících RS. To je v souladu s předchozími studiemi naznačujícími důležitou roli karnosinu při neurologických, neurovývojových, neurodegenerativních a psychiatrických poruchách.

Všeobecně:

Roztroušená skleróza (SM) je komplexní autoimunitní porucha, která postihuje miliony lidí na celém světě a negativně zasahuje do různých oblastí zdraví a každodenního života. Jelikož se jedná o nejčastěji pozorované demyelinizační onemocnění, její prevalence kolísá od vysokých úrovní v Severní Americe a Evropě (> 1 z 1 000 obyvatel) až po nízké hodnoty ve východní Asii a subsaharské Africe (~ 1 z 50 000). Vzhledem k její poměrně vysoké prevalenci v rozvinutých zemích se vývoj účinných a použitelných strategií pro prevenci nebo zvládání RS stává pro lékařskou komunitu nezbytností.

Příčina SM zůstává neznámá. Kromě jiných etiologických faktorů se zdá, že nízké hladiny tkáňového karnosinu a mitochondriální dysfunkce doprovázejí RS [2], přičemž orální karnosin může být použitelný k řešení narušené bioenergetiky a oxidačního stresu při RS a možná i k obnovení neuromuskulární funkce [3]. Několik formulací karnosinu však prokázalo omezenou použitelnost v důsledku omezení dodávání mozku nebo výkonu tkáně [4], což nutí průmysl i výzkumníky najít biologicky dostupnou a účinnou formulaci karnosinu.

The study: https://www.sciencedirect.com 
(1) https://journals.sagepub.com 
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov 
(3) https://www.sciencedirect.com 


07.06.2023


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore