Lidský mozek: 5 faktů o kterých jste nevěděli

Lidský mozek skrývá mnoho tajemství. Jeho fascinující schopnosti, způsob fungování či nepoznaná „zákoutí" se snaží probádat nesčetné výzkumy už celé roky. I díky tomu se ve společnosti tradují některé mýty, které jsou určitě většině z nás známé. Už jste však o těchto skutečnostech slyšeli?

1. Nemůže si pamatovat vše

Paměť každého z nás má svou kapacitu. Pokud se po čase naplní, mozek automaticky vypustí vzpomínky a informace, se kterými pracuje nejméně. Občas nám tedy může dělat problém vzpomenout si na správný postup řešení logaritmických rovnic či důležitá data z historie. Potřebujete si zapamatovat něco důležité i na celé roky? Pak platí jediné, tedy danou informaci často opakovat.

2. Myšlenky a nápady dokáže proměnit na realitu

I když to může vyznít trochu absurdně, je docela pravděpodobné, že pokud vám v mozku uvízla nějaká myšlenka, nápad či sen, podaří se vám toho i dosáhnout. Je to díky tomu, že lidský mozek nedokáže rozeznat realitu a představivost. Nicméně opatrně, platí to nejen o pozitivních, ale také o negativních přáních.

3. V noci pracuje nejvíce

Nikdy neodpočívá, v noci dokonce pracuje mnohem víc než během dne. Tehdy třídí všechny shromážděné informace. Čas od času si potřebuje odpočinout, stále však zůstává aktivní. Vhodné jsou proto činnosti jako čtení, luštění křížovek, hlavolamů nebo logické hry.

4. Vyžaduje správnou péči

Fakt, který mnohé z nás zarazí. Aby mozek dokázal bezchybně pracovat i ve vyšším věku, je důležité umět se o něj správně starat. Kromě pravidelného trénování paměti (např. učením, memorováním textů apod.), vyžaduje i kvalitní stravu, dostatek spánku, čerstvý vzduch. Také je důležité poskytnout mu neustále nové podněty, nová místa, zážitky, činnosti, které ho rozvíjejí.

5. Duševní práce ho neunavuje

Lidé pracující duševně mohou na konci dne pocítit únavu z množství informací, s nimiž přišli do styku. Pravdou však je, že s mozkem tento pocit nijak nesouvisí a jde o čistě emocionální záležitost.

Náš tip: Jak jsme již zmínili výše, dlouhodobé efektivní fungování mozku a centrální nervové soustavy vyžaduje správnou péči. Ta začíná zdravou stravou, ve které by neměly chybět antioxidanty. Karnosin je jedním z nich - chrání a podporuje činnost mozku a centrální nervové soustavy. Pomáhá zlepšovat logické myšlení, paměť a koncentraci, díky čemuž je možné být fit i ve vyšším věku. Karnosin najdete v našem výživovém doplňku Karnosin EXTRA. Jeho až šest složek se kromě mozku a srdce postará i o ochranu organismu před stresem. Objednáte ho v našem e-shopu.

 


21.01.2019


Čítaj Viac: Mozek a nervový systém

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore