Rakovina prsu: Synergický nanomedicínský přístup pro management rakoviny prsu – tamoxifen a sulforafan

Rakovina prsu je druhou nejčastější příčinou úmrtí na celém světě a neomezuje se jen na ženy. Tamoxifen je považován za zlatou linii léčby rakoviny prsu s pozitivním estrogenovým receptorem.

Tento chemopreventivní přístup byl však zaměřen na jednotlivce ve vysoce rizikové skupině a omezuje své klinické aplikace na skupiny se středním nebo nižším rizikem. Kromě toho je léčba tamoxifenem spojena s hepatotoxicitou a nefrotoxicitou související s dávkou a nakonec vede k nízké kvalitě života pacientů. Sulforafan, přirozeně se vyskytující derivát isothiokyanátu, byl zkoumán pro své četné potenciální biologické aktivity včetně protirakovinných účinků. Cílem této hypotézy je předložit tamoxifen v kombinaci s přírodním bioaktivním sulforafanem, přičemž oba jsou začleněny do nového nanonosiče na bázi lipidů ve snížené dávce, což by nakonec přepravilo náklad na cílové místo. Při rakovině prsu sulforafan senzibilizuje estrogenní receptory a zlepšuje vazebnou afinitu tamoxifenu k těmto receptorům, čímž zesiluje protirakovinnou účinnost a snižuje toxicitu tamoxifenu mimo lokalitu. Tento duálně naplněný lipidový nosič s nulovým rozměrem by byl hodnotným doplňkem k současnému léčebnému režimu pro management rakoviny prsu.

Abstract

Breast cancer is second most leading cause of death in all over the world and not only limited to the females. Tamoxifen has been considered as the gold line therapy for estrogen receptor positive breast cancer. However, this chemopreventive approach has been focused at individuals in high risk group and limits its clinical applications to moderate and/or lower risk groups. Moreover, Tamoxifen treatment is associated with a dose related hepatotoxicity and nephrotoxicity and eventually results in poor quality of life of patients. Sulphoraphane, a naturally occurring isothiocyanate derivative has been investigated for its numerous potential biological activities including anticancer effects. The present hypothesis aims to put forward in which Tamoxifen is combined with a natural bioactive Sulphoraphane, both incorporated into a novel lipid based nanocarrier at a reduced dose, which would eventually shuttle the cargo to the target site. At the breast cancer, Sulphoraphane sensitizes the estrogen receptors and ameliorates the binding affinity of Tamoxifen to these receptors, thereby potentiating the anticancer efficacy and reducing the offsite toxicity of Tamoxifen. This dual loaded zero-dimension lipid carrier would be a value addition to the current treatment regimen for breast cancer management.

Keywords: 

Breast cancer; Lipid nanocarrier; Lymphatic transport; Sulphoraphane; Tamoxifen.

Zdroj:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306987719306292?via=ihub 


29.09.2023


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore