Sulforafan – jedinečná protizánětlivá molekula - Prof. Horáková

Sulforafan – jedinečná protizánětlivá molekula, kterou lidstvu poskytla příroda, je vhodná i jako onkoprevence

Hlavní složkou výživového doplňku proti onkologickým onemocněním je přírodní látka sulforafan. Je vědecky dokázáno, že jeho pravidelným užíváním si vybudujete ochranu před degenerativními onemocněními, oxidačním stresem či chronickými záněty.

Slovenská vědkyně Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc., byla členkou vědeckovýzkumného týmu odborníků na izotiokyanáty na současné Fakultě chemické a potravinářské technologie STU v Bratislavě. Jako první na světě koncem 50. let 20. století zkoumala a objevila protirakovinový účinek přírodního izotiokyanátu sulforafanu na lidské rakovinové buňky in vitro. Výsledkem její výzkumné práce je Sulforafan EXTRA, výjimečné nutraceutrikum, které se vyrábí na základě její receptury.

Vývoj tohoto výjimečného nutraceutika nebyl jednoduchý a jeho cesta byla opravdu klikatá. Dá se říci, že Prof. Kateřina Horáková věnovala výzkumu izotiokyanátů (ITK), mezi něž patří i sulforafan, většinu svého života. O existenci izotiokyanátů jako takových se dozvěděla v roce 1956 ještě jako studentka Přírodovědecké fakulty UK, kde studovala obor biologie. Poprvé se přímo do styku s ITK dostala v laboratoři prof. Ing. Ľudovíta Drobnici, DrSc. Stala se členkou výzkumného týmu ITK, který se začal věnovat výzkumu účinků ITK nejen na mikroorganismy, ale i na nádorové buňky. Výsledky svých experimentů publikovala Prof. Horáková v roku 1958 ve slovenském onkologickém časopise Neoplasma. Tato publikace vyvolala obrovský rozruch mezi onkology, protože dokázala, že ITK mohou mít nejen antimikrobiální, ale i protinádorový účinek, a to nevídaným způsobem.

Po obhájení diplomové práce v roce 1958 dostala za úkol založit laboratoř tkáňových kultur. V rámci Československa to byla první laboratoř buňkových kultur, kde začala systematicky studovat cytotoxický účinek nových biologicky aktivních sloučenin přírodního a syntetického původu se záměrem objevení látek s protinádorovými a antioxidačními vlastnostmi. Výsledky těchto studií publikovala spolu se svými kolegy v onkologickém časopise Slovenské akademie věd SAV Neoplasma poté, co jim je odmítli publikovat v americkém vědeckém časopise „Cancer Research“. Američtí autoři zpočátku ignorovali publikace jejich výzkumného týmu. Až po mnoha letech ji kontaktovali američtí vědci zkoumající taktéž účinky ITK na nádorové buňky, kteří vyhledali její výzkum se sulforafanem, a nabídli jí spolupráci. Prof. Katarína Horáková spolu se svým výzkumným týmem dala americkým kolegům podnět, na základě kterého vyvinuli jedinečný produkt. Podařilo se jim umístit do jedné kapsle extrakt z brokolice obsahující glukorafanin a enzym myrosinázu, který je nezbytný k uvolnění sulforafanu. No a potom zůstávalo už jen vymyslet způsob, jak na potřebný čas zablokovat aktivitu enzymu myrosinázy, než se kapsle dostane na místo určení v našem těle, do tenkého střeva. Výsledkem je sulforafan, jedinečná molekula, kterou lidstvu poskytla příroda.

Mnoho let jsem pracovala v laboratořích a velkou část z nich jsem věnovala výzkumu izotiokyanátů. Mým cílem bylo odhalit jejich fantastický potenciál, který v sobě některé z nich skrývaly, a využít je na prevenci zdraví lidí. Svým podílem jsem se zúčastnila tvorby špičkového výživového doplňku Sulforafan Extra. Věřím a jsem přesvědčená, že svými léčivými vlastnostmi navrátí zdraví všem, kteří ho budou užívat.“ 

Co je sulforafan

Sulforafan je přírodní látka, která je bohatá na síru. V neaktivní formě se vyskytuje v podobě glukorafanu v košťálové zelenině (např. brokolice, zelí, květák, kapusta, kedluben, růžičková kapusta). Glukorafan vyžaduje ke své přeměně na sulforafan rostlinný enzym myrosinázu, který se uvolní během žvýkání syrové zeleniny. Právě myrosináza přemění glukorafanin v těle na sulforafan a zároveň zesílí jeho účinky.

Výhodou sulforafanu je jeho vysoká biologická dostupnost. Díky schopnosti slučování se s tuky se dostává do všech buněk našeho těla. Na základě farmakodynamických studií bylo prokázáno, že sulforafan má absolutní biologickou dostupnost až kolem 80 %. Vrchol v krevním oběhu dosahuje přibližně 1 hodinu po požití a působí až po dobu 20 hodin.

Sulforafan a jeho vliv na lidský organismus

O sulforafanu vědci tvrdí, že v sobě skrývá skutečně neuvěřitelný terapeutický potenciál. Jakým způsobem dokáže sulforafan pozitivně ovlivnit tak široké spektrum zdravotních problémů? Odpověď na tuto otázku hledali vědci ve stovkách klinických studií a došli k záveru, že chronický zánět a oxidační stres jsou dvě společné primární příčiny, které způsobují běžné chronické degenerativní lidské choroby. Z výsledků více než 3000 studií vyplynulo, že sulforafan působí jako zdravotní pojistka pro naše buňky tím, že podporuje ochranné a detoxikační mechanismy. „Toto umožňuje odstranit z lidského těla environmentální toxiny a látky znečišťující ovzduší, opravit poškození způsobené oxidačním stresem a zánětem,“ konstatuje profesorka Horáková.

„Další terapeutický potenciál sulforafanu je založen na jeho schopnosti aktivovat super regulační gen Nrf2, který se vyskytuje v každé naší buňce těla. Při pravidelném užívání sulforafanu se vypne 500 genů vytvářejících nemoci a zapne se více než 200 genů dlouhověkosti. Tyto geny kontrolují mechanismy buněk, kterými se chrání před oxidačním stresem, zánětem, DNA poškozujícími elektrofily a zářením. Za normálních podmínek tyto ochranné systémy v našich buňkách nevyužívají svoji maximální kapacitu. Zvýšení úrovně aktivity těchto systémů lze docílit právě sulforafanem, a tak snížit riziko vzniku rakoviny a jiných degeneračních chronických chorob,“ uvádí profesorka Horáková.

Sulforafan také vytváří široký ochranný štít proti kardiovaskulárním chorobám. „Na rozdíl od léků, které specificky působí buď na snižování hladiny cholesterolu, proti srážlivosti krve, nebo pomáhají předcházet zužování cév, a tak snižují krevní tlak, dietní chemoprotektivní látka sulforafan blokuje několik kroků, které se společně podílejí na tvorbě porofúzií cév. Současně chrání před aterosklerózou, vysokým krevním tlakem, zabraňuje shlukování krevních destiček a tvorbě trombů.“

Rozdíl mezi léky a sulforafanem při léčbě onkologických onemocnění

Sulforafan blokuje několik kroků společně se podílejících na tvorbě rakoviny. Tato chemoprotektivní látka útočí hned z několika stran současně: brání růstu lidských rakovinných buněk, zabraňuje působení látek podporujících vznik rakoviny tak, že „zapíná“ geny, které brání vzniku novým rakovinovým buňkám, a „vypíná“ geny, které pomáhají při jejím vzniku a rozšiřování , navíc zabíjí kmenové rakovinové buňky.

Při vzniku onkologických onemocnění hraje roli nejen naše genetická predispozice, ale také mnoho dalších faktorů. Některé z nich ovlivnit neumíme, ale jsou i takové, které ovlivnit můžeme. Zaměřit se můžeme na prevenci onkologických onemocnění, která spočívá v následování principů zdravého životního stylu spolu se správnou kombinací přírodních výživových doplňků nebo nutraceutik.

 


07.03.2023


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore