Sulforafan likviduje rakovinné buňky

Sulforafan je bioaktivní látka přírodního původu, která se nachází v křížovitých zeleninách, jako jsou brokolice a kapusta. Jeho výskyt je spojen s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, včetně schopnosti indukovat apoptózu.

Apoptóza je typ programované buněčné smrti, která hraje důležitou roli v regulaci buněčného růstu a odstranění poškozených nebo nadbytečných a škodlivě nebezbečných buněk. Příčiny indukce apoptózy sulforafanem spočívají v jeho schopnosti ovlivňovat různé molekulární mechanismy v buňkách.

Jedním z klíčových mechanismů je regulace exprese proteinů, které řídí buněčné cykly a růst buněk. Sulforafan může ovlivnit tyto proteiny a způsobit, že buňky přecházejí do fáze apoptózy.

Kromě toho sulforafan stimuluje tvorbu reaktivních kyslíkových druhů (ROS), které mohou způsobit poškození buněčných struktur a aktivaci apoptotických signálních drah. 

Díky svým vlastnostem se sulforafan stal předmětem výzkumu v souvislosti s prevencí a léčbou různých onemocnění, včetně některých typů rakoviny a neurodegenerativních onemocnění. Však stále probíhá výzkum k objasnění přesných mechanismů, kterými sulforafan ovlivňuje buňky a indukuje apoptózu.

 

Zdroj:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6192763/ 

 


13.09.2023


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore