Sulforafan přináší šanci v onkoprevenci! - doc. MUDr. Eliška Kubíková, PhD., MPH

Vědecké studie a výzkumy naznačují, že sulforafan má různé antikarcinogenní vlastnosti. Má schopnost indukovat detoxikaci a eliminaci karcinogenních látek z organismu, čímž pomáhá chránit buňky před poškozením DNA a vznikem nádorů. Sulforafan také může působit jako účinný antioxidant a protizánětlivé činidlo, což přispívá ke snížení oxidačního stresu a zánětlivých procesů, které jsou spojeny s rakovinou.


O sulforafanu si dnes promluvíme s onkologičkou doc. MUDr. Eliškou Kubíkovou, PhD., MPH.


Co je sulforafan a jakou roli hraje v našem těle?

Vnitřní záněty jsou spojeny s mnoha chorobami, včetně srdečních onemocnění, cukrovky, onemocnění dýchacích cest a dokonce i různých typů rakoviny. Zánět je přirozenou reakcí organismu na poškození nebo infekci. Nicméně, chronický zánět může být škodlivý a přispívat k rozvoji těchto chorob. Sulforafan může působit protizánětlivě tím, že ovlivňuje různé signální dráhy v těle, které jsou spojeny s reakcí na zánět. Například sulforafan může aktivovat protein nazývaný nukleární faktor erytroidních buněk 2 jako (Nrf2), který pomáhá chránit buňky před zánětlivými poškozeními. Také může inhibovat aktivity enzymů, které jsou zapojeny do zánětlivých procesů.

A jaké jsou účinky sulforafanu na lidské zdraví?

Sulforafan prokázal mnoho zajímavých účinků. Jedním z nich je jeho antioxidační aktivita, která pomáhá neutralizovat volné radikály a snižuje oxidativní stres v těle. Dále má sulforafan protizánětlivé vlastnosti, které mohou být prospěšné v boji proti různým zánětlivým i onkologickým onemocněním. Například výzkumy naznačují, že sulforafan může pomoci při zánětlivých onemocněních střev, jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Také se ukázalo, že sulforafan má potenciál při zmírnění zánětu srdečních svalů a zlepšování metabolických markerů u metabolického syndromu. Dalším významným účinkem sulforafanu je jeho schopnost aktivovat tzv. genetický systém detoxifikace, což znamená, že pomáhá tělu odstraňovat toxické látky a karcinogeny. Studie naznačují, že sulforafan může mít potenciál v prevenci některých typů rakoviny, jako je rakovina prsu, tlustého střeva, plic nebo prostaty.

Jak souvisí myrozináza s účinky sulforafanu?

Myrozináza je enzym, který hraje klíčovou roli při tvorbě sulforafanu v našem těle. Když žvýkáme nebo trávíme potraviny obsahující glukosinoláty, myrozináza se aktivuje a štěpí glukosinoláty na sulforafan a další látky. Tato reakce se odehrává ve speciálních buňkách rostliny. Je důležité zajistit správnou aktivitu myrozinázy, aby se zajišťovala tvorba sulforafanu a jeho účinky.

Jak může být sulforafan využit v medicíně?

Sulforafan má potenciál jako suplement nebo podpůrná léčba v různých oblastech medicíny. Jako přírodní antioxidační a protizánětlivá látka může pomáhat při prevenci a léčbě onemocnění spojených se zánětem, jako jsou srdeční choroby, diabetická neuropatie nebo autoimunitní onemocnění. Další výzkum je zaměřen na potenciální využití sulforafanu v neurologii, zejména při ochraně mozku před neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba. Bylo prokázáno, že sulforafan může chránit mozkové buňky před poškozením a zánětem. Sulforafan EXTRA s aktivovaným enzymem myrozinázy a glukorafaninem je výbornou příležitostí k suplementární léčbě i jako účinné nutraceutikum v případě prevence vůči zánětům i onkologickým diagnózám.


Tento rozhovor nám skutečně přinesl spoustu zajímavých poznatků. Děkuji vám ještě jednou za účast a sdílení vašich znalostí.

 


27.07.2023


Čítaj Viac:

 



Video kanál
Videa o našich produktech
Video

Pro ty, kterým se nechce číst náš blog,
je tu sekce video

Pustit


Napište nám

Chcete se s námi podělit o zkušenosti s našimi produkty? Nebo pro nás máte zajímavé téma na náš blog?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním Vašich osobních údajů za účelem vyřízení Vašeho požadavku. Více info.

 


  

© CarnoMed 2017 · Developed by CodeShore